Meditur a majorat prețurile titlurile de călătorie începând cu data de 1 ianuarie. Astfel, un bilet cu două călătorii costă 4 lei, față de 3 lei. Un abonament pe toate liniile costă 45, în loc de 42 lei. Majorarea se datorează creșterii prețurilor la utilități, scumpirii energiei electrice, a RCA-ului, a pieselor de schimb și creșterea ratei inflației. Meditur a crescut ultima dată tarifele în anul 2013.
Alex PÎNTEA
De la începutul acestui an, medieșenii trebuie să scoată cu 50 bani în plus pentru o călătorie cu mijloacele de transport în comun ale societății Meditur. Astfel, prețul unui bilet este acum 4 lei, iar costul unui abonament pe toate liniile valabil o lună a crescut și el cu 3 lei. „Printre factorii care au dus la majorarea prețurilor titlurilor de călătorie sunt creșterea continuă a prețurilor utilităților, a energiei electrice - și trebuie să ținem cont aici de faptul că 30% din transportul public din Mediaș este realizat cu troleibuze -, a RCA-ului, a pieselor de schimb, a ratei inflației, a creșterii indicelui prețurilor de consum”, motivează Florin Neag, directorul general adjunct al societății Meditur.
Sub prețul pieței
Conducerea operatorului de transport public de călători a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că ultima majorare care i-a vizat direct pe medieșeni a fost acum mai bine de cinci ani. De asemenea, Meditur era unul dintre puținii operatori care mai prestau serviciul cu tarife atât de scăzute, majoritatea practicând prețuri actualizate la costurile specifice pieței actuale. „Trebuie menționat și faptul că, de la ultima majorare a prețului pentru o călătorie, din anul 2013, în mod periodic societatea de transport a efectuat calcule și actualizări ale tarifelor pentru a-și putea acoperi costurile mărite rezultate din piața economică, însă cetățenii nu au resimțit aceste creșteri pentru că ele au fost acoperite integral de către Primăria și Consiliul local al municipiului Mediaș. Anterior acestei majorări, operatorul de transport public Meditur era unul dintre puținii care mai prestau serviciul cu tarife atât de scăzute, majoritatea lor practicând prețuri actualizate la costurile specifice pieței economice actuale”, mai spune Florin Neag.
Au crescut cheltuielile de funcționare
O altă cauză care a dus la creșterea tarifelor ține de creșterea succesivă a salariului minim pe economie. Astfel, dacă în februarie 2013, la data ultimei majorări, acesta era de 750 lei, în prezent salariul minim a ajuns la 2.080 lei. „Pentru prestatorii de servicii, diferit față de operatorii economici care lucrează în producție sau comerț, ponderea cheltuielilor cu munca vie din totalul cheltuielilor înregistrate este una importantă, în procent de aproximativ 50%. În perioada analizată, februarie 2013 - ianuarie 2019, costurile cu influența externă mediului societății au crescut cu aproximativ 280%. Se poate face ușor o analiză a evoluției creșterii prețurilor la alimente, ouă, ulei și se va observa că diferențele între cele două perioade de referință sunt unele relevante”, a mai arătat Neag.