vineri, 12 iulie 2019

Publicat la 7/12/2019 03:02:00 p.m. de Anonim

25 de ani de cooperare cu Ille-et-Vilaine din Franța și un nou acord


Președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și președintele Departamentului Ille-et-Vilaine, Jean-Luc Chenut, au semnat ieri un nou acord de cooperare pe perioada 2019-2021.

Cele două administrații au decis prelungirea acestui parteneriat care aduce beneficii de ambele părți. În județul Sibiu există de 25 de ani o strânsă cooperare cu autorități locale și asociații din Ille-et-Vilaine, iar piloni importanți ai acestei cooperări au fost organizația Solidarité 35 Roumanie și Asociația de Prietenie Ille-et-Vilaine Sibiu. Relațiile bilaterale au fost încurajate prin consolidarea în timp a unui parteneriat la nivelul celor două autorități județene.
Ceremonia de semnare a noului acord a avut loc în prezența mai multor invitați români și francezi reprezentanți ai autorităților locale, mediului de afaceri francofon, precum și ai asociațiilor neguvernamentale active în județul Sibiu. În cadrul evenimentului, cei doi președinți, Daniela Cîmpean și Jean-Luc Chenut și-au exprimat angajamentul de continuare a cooperării, punctând beneficiile de ambele părți. Evoluția cooperării a fost rememorată în cadrul a două ateliere care au reunit instituții publice, respectiv entități private. Au luat cuvântul  Valérie Lecomte-Tribehou – director general al Centrului pentru Egalitate, Educație, Cetățenie din Departamentul Ille-et-Vilaine, Martin Bottesch – consilier județean și unul dintre susținătorii cei mai activi ai acestui parteneriat, Livia Ilie, prorector – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Ovidiu Baron – director adjunct al Complexul Național Muzeal ASTRA, Tudor Daniel Mihalache, primarul orașului Copșa Mică, Niculae Dancu – primarul comunei Păuca, Nicolae Şuşa – primarul comunei Șeica Mare.

“Mulțumesc autorităților locale și asociațiilor din Ille-et-Vilaine și din județul Sibiu care au colaborat de-a lungul timpului și au dau naștere unor inițiative în domenii diverse precum: servicii sociale, protecţia copilului, agricultură, mediu, turism, cultură și educaţie. Azi mai mult ca oricând ne dorim ca astfel de parteneriate între comunități dintre diferite zone ale Europei să continue, pentru că este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să nu lăsăm să se formeze alte cortine sau ziduri care să ne despartă din punct de vedere politic, economic, sau social”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
La rândul său, președintele Jean-Luc Chenut a precizat: „Acesta este inima parteneriatului care ne unește: o cooperare voluntară care creează condițiile favorabile pentru dezvoltarea de acțiuni și schimburi care sunt în beneficiul celor două teritorii, în care fiecare învață de la cealaltă, respectând în același timp competențele și responsabilitățile noastre.”
Cooperarea s-a materializat în schimburi de experienţă vizând domenii ca: servicii sociale, protecţia copilului, agricultură, mediu, cultură, educaţie, sănătate și dezvoltarea societăţii civile. În toate aceste domenii, județul Sibiu a beneficiat de formare profesională pentru specialiști din sectorul public dar și privat, de exemple de bune practici și metode noi de lucru. Au fost realizate proiecte ca „Dezvoltare rurală durabilă”, „Centre de documentare şi informare”, centrele de vacanţă pentru copiii din mediul rural, demarate în 2009, care continuă și azi și implică voluntari din Franța alături de voluntari români care au învățat conceptul de animație pentru copii. În domeniul agricol au existat de asemenea schimburi importante, Consiliul General din Ille-et-Vilaine facilitând participarea unor delegații sibiene la Salonul internațional al crescătorilor de animale –SPACE.

Noul acord continuă teme consacrate precum servicii sociale, tineret, turism, cultură și dezvoltare rurală, la care se adaugă egalitatea de gen, un domeniu de interes pentru ambele administrații care își propun ameliorarea calității serviciilor publice în spiritul șanselor egale și al democrației participative. Nu întâmplător semnarea noului acord a avut loc la Muzeul ASTRA, una dintre instituțiile județului care au valorificat cu succes cooperarea cu Franța prin realizarea  unor inițiative ca „Târgul de Țară”, care găzduiește pe tot parcursul verii producători locali și evenimente cu tradiție, unul dintre cele mai apreciate fiind chiar ASTRA Multicultural, aflat în plină desfășurare.
Semnarea acordului are loc în cadrul unei vizite mai ample desfășurate de o delegație a Departamentului Ille et Vilaine în județul Sibiu. Delegația vizitează obiective care ilustrează cu succes rezultatele cooperării în localități ca Șura Mare, Copșa Mică, Moșna. Duminică, 14 iulie, de Ziua Franței, va avea loc un concert în Muzeul ASTRA în care vedetele sunt o orchestră de tineri din Ille et Vilaine și una formată din elevii Liceului de Artă din Sibiu, implicate într-un schimb cultural. Evenimentul marchează și încheierea Sezonului România – Franța demarat la 1 Decembrie 2018 cu scopul omagierii a două centenare: Centenarul Marii Uniri și sprijinului acordat de Franța în constituirea statului român modern, respectiv centenarul sfârșitului Primului Război Mondial, din dorința de a reafirma atașamentul celor două țări față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării.
    Trimite prin e-mail