Consiliul Județean Sibiu a găzduit evenimentul de diseminare a
informațiilor, precum și a realizărilor pe proiectul EUREGA Interreg
Europe.
Scopul evenimentul a fost de a prezenta factorilor decidenți și
tuturor celor implicați, un status cu privire la acțiunile întreprinse
până în acest moment, precum și nevoile de învățare extrase din cadrul
întâlnirilor avute cu părțile interesate. La eveniment au participat
Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, Christine
Manta Klemens și Marcel Luca, vicepreședinții CJ Sibiu, consilieri
județeni, primari din județul Sibiu, factorii de interes la nivel local,
precum și reprezentanți ai instituțiilor aflate în subordinea
Consiliului Județean Sibiu.
“Proiectul EUREGA Interreg Europe este pentru noi o oportunitate care
ne permite accesul la experiențe și know-how deja validat de partenerii
care fac parte din proiect. În contextul unei dezvoltări strategice a
județului Sibiu pe partea de gastronomie, ne dorim să creăm toată
infrastructura necesară pentru a proteja și stimula gastronomia ca parte
din patrimoniul cultural, urmând să o includem și să o recunoaștem la
nivelul politicilor locale“, a declarat Daniela Cîmpean, președintele
Consiliului Județean Sibiu.
Rezultatul conlucrării dintre partenerii internaționali din cele
șapte țări – Olanda, Irlanda, Grecia, Spania, România, Ungaria și
Finlanda – va avea ca efect pentru județul Sibiu, propunerea de
modificare a Strategiei de dezvoltare a județului prin adaugarea
gastronomiei ca parte a patrimoniului cultural culinar, în obiectivele
strategice ale Consiliului Județean Sibiu, precum și modificarea unor
În acest sens, pe baza analizelor SWOT, a dezbaterilor, precum și a
nevoilor de învățare rezultate din cadrul întâlnirilor realizate până în
acest moment de echipa de proiect alături factorii de interes locali,
pe sub-temele proiectului: sprijin pentru IMM-uri, educație, turism
sustenabil, sănătate și conectarea urbanului cu ruralul, va fi întocmit
un Plan de acțiuni care are în vedere elaborarea unor instrumentelor de
lucru, cum ar fi realizarea:
· unui Manual de proceduri și mecanisme de susținere și promovare a IMM-urilor
· unui Ghid de viață sănătoasă.
Toate aceste modificări vor avea un efect pozitiv la revigorarea
economică din sectorul alimentar și al gastronomiei și vor susține
IMM-urile și micii producători pentru ca produsele locale să devină baza
consumului și să se păstreze valoarea adăugată în județ.
Până în acest moment, Consiliul Județean Sibiu a realizat pași
importanți care vor sta la baza realizării obiectivelor stabilite.
Echipa Consiliului Județean Sibiu a găzduit prima întâlnire inter
regională care s-a desfășurat pe o perioadă de trei zile, în care au
fost vizitate și prezentate bune practici care definesc județul Sibiu,
precum și vizite pentru schimburi de experiență în: Barcelona, Kuopio și
Debrecen.
Obiectivul principal este acela de a asigura includerea și
recunoașterea alimentației, obiceiurilor alimentare și gastronomiei în
strategiile și politicile regionale și naționale, atât ca bun cultural
și element puternic în identitatea culturală regională, cât și ca
instrument necesar pentru stimularea produselor și serviciilor durabile.
Aceasta ar trebui să conducă la crearea unor regiuni mai puternice și
mai reziliente prin:
1. protejarea și stimularea gastronomiei ca parte a patrimoniului lor cultural;
2. identificarea de noi oportunități pentru dezvoltare economică.
Focusul principal al proiectului EUREGA Interreg Europe se concentrează asupra următoarelor sub-teme:
· sprijin pentru IMM-uri – inclusiv sprijin pentru întărirea și
dezvoltarea de scurte lanțuri regionale de distribuție a alimentelor;
· educație – creșterea reprezentării gastronomiei și a creativității în programele educaționale;
· turism durabil – îmbunătățirea politicilor pentru a atinge obiective turistice durabile;
· conectarea urbanului cu ruralul – interconectarea strategiilor de dezvoltare urbane și rurale în ceea ce privește gastronomia;
· sănătate – exploatarea patrimoniului cultural în ceea ce privește bunăstarea, educația, turismul și ospitalitatea.