Cu obiectivitate și pertinență, acesta a declarat că:”îmi doresc pentru toți românii asigurarea unui acces mai bun la servicii medicale de calitate….O societate puternică, dinamică, o societate care se dezvoltă armonios trebuie să ofere servicii medicale de calitate pentru a avea cetățeni sănătoși”.
În acest sens, Mircea Diaconu arată că investiția în sistemul de sănătate reprezintă dovada unei țări civilizate, dezvoltate, europene iar un aspect important îl constituie prevenția care trebuie să devină o realitate, nu un țel, factorii de decizie din domeniu urmând să identifice ameliorarea stării de sănătate drept o prioritate a programului național, să beneficieze de o mai bună conștientizare cu privire la posibilitățile de finanțare din partea Uniunii Europene în domeniul sănătății.
Deși în ultimii ani au fost mărite veniturile cadrelor medicale, nu este suficient pentru a ajunge la un sistem medical cu adevărat de calitate, pentru ca românii să beneficieze de servicii medicale la standarde europene, ci sunt necesare investiții capitale în acest domeniu.
Creşterea motivaţiei personalului de îngrijire, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale acestuia şi îmbunătăţirea dezvoltării profesionale, sunt esenţiale pentru asigurarea unor îngrijiri de sănătate eficace, eficiente şi de calitate.
Sistemul medical este fundamental, iar președintele României are un rol esențial în definirea strategiilor care pot permite dezvoltarea acestui domeniu în special prin construcția unei rețele de spitale la nivel național, dimensionată și plasată geografic în funcție de nevoile pacienților și de distribuția populației.
Viziunea lui Mircea Diaconu este susținută în totalitate de PRO România și, implicit, de organizația județeană a partidului. Nu trebuie să uităm că, din păcate, Sibiul nu stă bine la capitolul sistemului public de sănătate, iar lipsa investițiilor din sistemul medical și-a pus amprenta negativ asupra municipiului și județului, atât membrii cât și simpatizanții partidului militând pentru dezvoltarea prevenției, cu rol important în creșterea stării de sănătate a populației.
Pentru pacienţi, calitatea constă în dreptul de a beneficia de cea mai bună asistenţă medicală; calitatea serviciilor de sănătate, spre deosebire de cea a altor bunuri tangibile, nu poate fi evaluată decât după ce acestea au fost furnizate. Asigurarea constantă a unor îngrijiri de calitate este dificil de realizat fără o cultură organizaţională adecvată, satisfacţia pacienţilor reprezentând o evaluare privind toate aspectele îngrijirilor şi tratamentelor primite.
Așadar, ”românii au dreptul la servicii medicale de calitate”, afirma candidatul independent la presidențiale, Mircea Diaconu, acordarea unor îngrijiri de calitate însemnând oferirea unor servicii medicale care satisfac nevoile reale ale pacienților, sunt disponibile şi accesibile și se bazează pe un nivel înalt de cunoștinţe în materie de prevenire, diagnostic şi tratament.