2020 ar putea fi anul schimbării la față a comunei Marpod. Multe dintre marile proiecte de investiții demarcate în anii anteriori sunt finalizate sau se află deja într-un stadiu avansat, iar primarul Nicolae Țiban intenționează să reconfigureze total și zona centrală.
Aurelian LUNGU
Anul acesta, Țiban și-a propus finalizarea lucrărilor la rețeaua de gaz și la drumuri. „Cu ajutorul Consiliului Județean, în Ilimbav și o parte din Marpod s-a făcut DJ 105A, inclusiv șanțurile și podețele, și avem promisiuni că din primăvară continuăm și terminăm drumul județean în Marpod. Urmează schimbarea la față a centrului comunei, pentru că, odată încheiate lucrările care țin de infrastructură și utilități, avem toate premisele pentru dezvoltarea turismului. Avem în lucru un proiect privind amenajarea unui Centru de Informații pentru Turiști prin modificarea unei construcții existente, reconfigurarea parcului central, instalarea unei scene mobile pentru evenimente și amenajarea unei parcări noi în zona centrală a Marpodului. Astfel ne pregătim să îi întâmpinăm pe turiști“, detaliază Nicolae Țiban.
Perspective bune
La sfârșitul anului trecut, mai exact pe 10 decembrie, la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 7 Centru din Alba Iulia, s-a semnat contractul de finanțare cu Grupul de Acțiune Locală Microregiunea Hârtibaciu (GAL MH) prin care comuna Marpod va beneficia de 28.000 de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru căminul cultural din Marpod. „Prin acest proiect, vom reabilita instalația de încălzire și vom pune la punct iluminatul de siguranță la căminul cultural. Proiectul îl implementăm începând cu luna ianuarie, urmează să începem lucrarea“, a menționat primarul.
Utilități europene
Una dintre preocupările administrației locale a vizat infrastructura de furnizare a gazelor naturale în Marpod și Ilimbav, „la pachet“ cu șantierele stradale, pentru ca rezultatele investițiilor să fie eficiente și durabile. „Am început colaborarea cu cei de la Delgaz Grid, compania furnizoare de gaze, pentru schimbarea conductelor și branșamentelor în Marpod, și am reușit să rezolvăm problema cu gazul. Lucrările au fost sistate, momentan, din cauza vremii nefavorabile, însă, oricum, am terminat în proporție de 98 la sută în Ilimbav, în urma celor de la Delgaz venim cu reabilitarea rigolelor și a podețelor, apoi am convenit cu conducerea operatorului de gaze să înceapă lucrările în Marpod. În cea mai mare parte, am reușit să modernizăm străzile din Ilimbav, acolo mai rămâne să așternem niște piatră, la rigole și accese la proprietăți“, explică primarul Nicolae Țiban.
Tot la capitolul utilități, edilul își dorește îmbunătățirea infrastructurii de telecomunicații. „Operatorul RCS-RDS are în vedere introducerea fibrei optice în Marpod și Ilimbav. Le dăm certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru o antenă de telefonie mobilă, terenul este în proprietatea comunei Marpod, iar în final un nivel superior de semnal la telefonie pe comună e un lucru foarte bun pentru oameni“, este de părere acesta.
Investiții de un milion de euro
Reabilitarea și modernizarea străzilor, inclusiv cu podețe și rigole, este importantă și pentru Marpod. „La primăvară, vom continua cu piatră și rigole betonate și cu podețe acolo unde avem străzi asfaltate în comună“, a precizat Țiban. Valoarea totală a lucrărilor de modernizare a străzilor, la nivelul comunei Marpod, se ridică la aproximativ 4,7 milioane de lei, adică un milion de euro. Finanțarea se derulează prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar la sfârșitul lunii decembrie, în „pușculița“ Primăriei intraseră deja jumătate din banii necesari pentru plata constructorului. „Ca urmare a derulării unei proceduri de achiziție, antreprenorul desemnat este SC Dual Districon SRL din municipiul Sibiu. Este o firmă cu experiență, eu sunt mulțumit de calitatea lucrărilor și sper că la fel de mulțumiți sunt toți locuitorii comunei noastre, care beneficiază de aceste investiții. Din punct de vedere economic, vreau să vă spun că am avut un an dificil. În 2019, am primit mai puțini bani decât în 2018, care la rândul lui a fost un an mai greu decât 2017. Dar am fost toată ziua pe șantiere, ne-am descurcat cum am putut și vom continua să promovăm investiții care să ridice nivelul de trai al comunității. La Ministerul Dezvoltării avem depuse pentru finanțare două proiecte. Unul este pentru trotuare, celălalt pentru modernizarea școlii din Marpod. Dacă nu reușim să obținem bani de la Ministerul Dezvoltării, vrem să le depunem pe fonduri europene“, dă asigurări edilul liberal.
Administrație informatizată
O altă veste bună se referă la întabulările gratuite ale proprietăților. „După ce am implementat în Primăria Marpod sistemul GIS, astfel că acum cunoaștem exact proprietățile, rețelele, am continuat demersurile pentru întabularea sistematică a extravilanului cu Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu. Am semnat contracte de aproape 300.000 de lei. Suntem incluși în acest program până în iulie 2020, cu tot extravilanul întabulat gratuit. Apoi urmează să semnăm contracte pentru intravilan, tot gratuit, prin OCPI, pentru toată comuna“, a mai anunțat Nicolae Țiban.
Instalație electrică nouă
Primăria Marpod, în colaborare cu Mitropolia Ardealului și Consiliul Județean Sibiu, a reușit în 2019 o investiție de 10.000 lei la biserica din Ilimbav. „Am schimbat integral instalația electrică a lăcașului de cult. Pot spune că avem cea mai frumoasă biserică de pe Valea Hârtibaciului, cu o pictură excepțională, și așa am și păstrat-o: lucrările s-au efectuat fără a afecta cu nimic pictura monumentului“, se mândrește Nicolae Țiban.