vineri, 28 februarie 2020

Publicat la 2/28/2020 11:45:00 a.m. de Anonim

Simbolul primăverii are căutare și anul acesta în municipiul de pe Târnava Mare


Mărţişorul este o sărbătoare specific românească, care celebrează venirea primăverii. În fiecare an, în data de 1 Martie, se oferă mărţişoare doamnelor și domnișoarelor, ca mici semne de mulţumire, considerându-se că acestea sunt aducătoare de fericire şi noroc. Anul acesta, medieșenii pot achiziționa mărțișoare din zona celor două hale ale pieței agroalimentare, din centrul istoric, dar și din cartierul Vitrometan. 


Alex PÎNTEA

La începutul acestei săptămâni, primii comercianţi şi-au montat tarabele pe platoul din zona pieţei agroalimentare. Vânzarea a mers destul de bine încă de la început, iar asta pentru că mulţi medieşeni au venit şi au cumpărat mărţişoare pentru a le trimite rudelor plecate în străinătate. „Preţurile au fost acceptabile, chiar foarte acceptabile. Am venit cu produse noi la broşe, brăţări cu pandantive. Mărţişoarele s-au vândut începând de la 1 leu, am avut şi cu 4, 5 sau 7 lei. Oamenii trimit în străinătate la familii în Germania, în America, în Olanda. Să ştiţi că ei sunt destul de interesaţi. Chiar credeam că s-a pierdut tradiţia, dar oamenii încă revin şi folosesc acest prilej pentru a le oferi celor dragi ceva simbolic“, a explicat un comerciant de mărţişoare.

După posibilităţi

Printre cei care s-au învârtit prin faţa tarabelor era un domn hotărât să respecte tradiţia. A cumpărat mărţişoare pentru toată lumea. Explicaţia: este de datoria lui, pe care şi-o îndeplineşte în fiecare an. „Am respectat tradiţia în fiecare an. La fel fac şi de această dată. Mi se pare ceva perfect normal să vin să cumpăr mărţişoare pentru toate femeile care îmi sunt dragi”, a spus medieșeanul. La o altă tarabă era ceva mai multă agitaţie şi aceeaşi ofertă bogată. Mulţi însă priveau, iar apoi plecau liniştiţi mai departe. „Nu am cumpărat niciun mărţişor. Sunt cam scumpe. Aşa că, anul acesta cel puţin, nu am oferit mărţisoare. E criză în buzunarele noastre”,  a spus râzând un mușteriu.


Originea mărţişorului

Tradiţia spune că la originea mărţişorului a stat o monedă de aur sau de argint, la care se ataşa o sfoară făcută din două fire răsucite, una roşie şi una albă, ce semnificau lupta vieţii asupra morţii, a sănătăţii împotriva bolii şi care era purtată în general de persoanele sensibile, considerându-se că această amuletă era aducătoare de noroc şi fericire. 
Semnificaţia mărtişorului a rămas aceeaşi de-a lungul timpului, este un simbol al primăverii, al revenirii la viaţă. El ne aduce optimism şi credinţă. Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Această dualitate este remarcată în culorile mărţişorului, albul însemnând pace, iar roşul - război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.
    Trimite prin e-mail