Direcţia
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu informează că
sacrificarea mieilor în perioada premergătoare sărbătorilor pascale se face în
abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care
sunt funcţionale.
Este vorba despre:
SC SOBIS SOLUTIONS SRL – Cârţişoara
SC TRANS AGAPE SRL – Daia
IF FLUIERAŞ – Bungard
SC SOPA MARPOD COOPERATIVĂ – Marpod
SC
FEVA MED SRL – Mediaş
„În vederea asigurării necesarului cu
carne de miel pentru populaţia judeţului, în contextul evoluţiei pandemiei cu
COVID-19 şi pentru preîntâmpinarea unor toxiinfecţii alimentare, prin punerea
în consum a cărnii de miel provenită prin sacrificări în locuri neautorizate,
clandestine, ANSVSA Bucureşti a venit în sprijinul crescătorilor de ovine,
oferindu-le posibilitatea sacrificării mieilor şi în locuri organizate în
condiţiile legii, amenajate temporar, respectiv în perioada 30 martie – 18
aprilie 2020. În acest context, DSVSA Sibiu a informat primăriile din judeţ
privind această oportunitate, respectiv de a putea solicita autorizarea
temporară, a unor centre amenajate, în care se pot sacrifica, în perioada
menţionată mai sus, mieii.
De asemenea, în întâlnirile avute cu
conducerea asociaţiilor crescătorilor de ovine, acestea au fost informate
despre posibilitatea autorizării unor centre de tăiere, temporare, în
fermă/exploataţie în anumite condiţii, astfel:
a) distanţe mari faţă de abatoarele
autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, menţionate mai
sus
b) consumul mare de carne de miel în
această perioadă
c) asigurarea/respectarea regulilor
generale de igienă
d) asigurarea regulilor de bunăstare a
animalelor în timpul sacrificării
e) asigurarea eliminării subproduselor
de origine animală nedestinate consumului uman
f) asigurarea condiţiilor de depozitare
a cărnii de miel.
În condiţiile solicitării/autorizării
acestor centre temporare de tăiere, de către primării sau proprietarii de
ferme/exploataţii, DSVSA Sibiu asigură personal de specialitate, medici
veterinari oficiali, care să supravegheze întreaga activitate, astfel încât
produsul să fie comercializat, spre consumatori, în condiţii de maximă
siguranţă, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.
Carcasele de miel rezultate în urma sacrificărilor
mieilor proveniţi din fermă/exploataţie vor fi marcate cu marca de sănătate, de
formă rotundă, cu diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris
indicativul judeţului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA Sibiu.
Carnea de miel rezultată din
sacrificarea mieilor în centrele de tăiere amenajate temporar, la nivel de
fermă/exploataţie, nu poate fi livrată către alte unităţi
înregistrate/autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor,
comercializarea se va face doar către consumatorul final. Facem precizarea că
se menţin restricţiile privind organizarea târgurilor de animale vii.
Solicitanţii care îşi exprimă intenţia
de a amenaja locuri temporare pentru sacrificarea mieilor la nivelul
fermei/exploataţiei, în perioada premergătoare sărbătorilor de Paşti, trebuie
să implementeze proceduri pentru a respecta distanţa minimă între persoane (1,5
m), impusă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSSU), precum şi
celelalte măsuri de protecţie care să prevină infectarea cu COVID – 19”, a
declarat dr. Şerban Ţichindelean, director executiv DSVSA Sibiu.