Spitalele românești au depus la Uniunea Europeană, în ultimele 4 luni de zile, nu mai puțin de 297 de proiecte de finanțare, pentru dotarea în lupta anti Covid-19, în valoare de 1,25 miliarde de euro. Vestea bună este că primele 54 de cereri în valoare de 163 de milioane de euro au fost deja aprobate, restul proiectelor europene fiind în diverse etape avansate ale procesului de evaluare.
57 de cereri în ultima zi
„Deși apelul a început timid, în luna mai, instituțiile sanitare au înțeles treptat oportunitatea utilizării banilor europeni pentru dotarea cu echipamente medicale și de protecție, inclusiv pentru activitatea viitoare. Și, cel mai important, au căpătat încredere văzând că mecanismul de finanțare funcționează, este mai suplu decât în mod normal, iar echipele mixte din Ministerul Fondurilor Europene și din ministerul Sănătății oferă sprijinul promis. Cu alte cuvinte, două sunt câștigurile în urma acestei finanțări care a depășit cu 363% alocarea inițială: pe de o parte potențialii pacienți au la dispoziție spitale care încep să fie utilate modern, pe de alta, beneficiarii, adică reprezentanții unităților spitalicești, au căpătat încredere în accesarea banilor europeni“, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
„Prin intermediul primului proiect, spitalul va beneficia de investiții de 7,38 de milioane de euro (35,75 milioane de lei cu TVA inclus) pentru dotarea cu aparatură performantă. Finanțarea este obținută prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritară 9, în cadrul căruia SCJU Sibiu, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, a depus proiectul menționat. Contractul de finanțare a fost semnat în data de 14 august anul curent, iar proiectul se va derula între 1 septembrie 2020 și 30 aprilie 2021. Prin această finanțare obținută prin Ministerul Fondurilor Europene vor fi achiziționate echipamente moderne extrem de necesare în lupa împotriva COVID-19. În momentul de față suntem în curs de realizare a achizițiilor“, spune dr. Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu.
Cel, de-al doilea proiect, „Consolidarea capacității
de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în cadrul SCJU Sibiu – II” va aduce
spitalului sibian investiții de 10,73 milioane de lei pentru dotarea cu
aparatură, reactivi și consumabile pentru Biologie Moleculară. Finanțarea este
obținută tot prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020,
Axa Prioritară 9. Proiectul a fost înregistrat și se află în evaluare la
Ministerul Fondurilor Europene.
Pentru viitorul exercițiu financiar, România are în premieră un Program Operațional dedicat sănătății în valoare de 4,068 miliarde euro, din care fonduri europene de 2,882 miliarde euro. Acesta vine cu o nouă abordare, inovativă, atât prin tipologia investițiilor propuse, dar și prin modul de grupare a intervențiilor care va facilita accesul atât la investiții în infrastructură și dotări, cât și la măsuri soft.
Bugetul total de 4,068 miliarde euro alocat POS
2021-2027 va fi direcționat către următoarele priorități:
· investiții pentru construirea spitalelor regionale și infrastructuri spitalicești noi, cu impact teritorial major – 1,28 miliarde euro
· servicii de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu – 235 milioane euro
· servicii de reabilitare,
paliaţie şi îngrijiri pe termen lung, adaptate fenomenului demografic de
îmbătrânire a populaţiei şi profilului epidemiologic al morbidităţii – 200
milioane euro
· creșterea eficienței
sectorului medical prin investiții în infrastructură și servicii – 1,523 miliarde
euro
· abordări inovative în
cercetarea din domeniul medical – 411,7 milioane euro (FEDR)
· digitalizarea sistemului medical
– 214 milioane euro
· măsuri care susțin
cercetarea, informatizarea în sănătate și utilizarea de metode moderne de
investigare, intervenție, tratament – 203,5 milioane euro
În vederea construcției acestui program, Ministerul
Fondurilor Europene a organizat în data 21 august 2020 o primă consultare
publică la care au participat 115 reprezentanți ai asociațiilor, fundațiilor,
dar și ai organizațiilor din mediul academic de referință în domeniu. Seria
dezbaterilor publice pe baza cărora se va continua discuția construcției programului
va fi reluată la sfârșitul lunii octombrie, după ce vor fi primite comentariile
Comisiei Europene.
Spațiu suplimentar
Cea mai importantă investiţie din acest an la Spitalul Judeţean din Sibiu este amenajarea a 34 de paturi pentru pacienţii COVID-19 în containere amplasate provizoriu în curtea unităţii. „Cele două module au fost concepute pentru a completa secţiile chirurgicale pentru îngrijirea şi tratamentul pacienţilor, dar, în primă fază, în condiţiile actuale de pandemie, vor funcţiona pentru pacienţii COVID. În funcţie de evoluţia numărului de cazuri, se va reveni la funcţia planificată iniţial“, a declarat Liliana Coldea, citată în comunicatul de presă. Noile saloane au costat 6.056.100 lei, bani asiguraţi de către Consiliul Judeţean.
Saloanele sunt grupate în două pavilioane, primul
cuprinde patru saloane a câte două paturi, sală de tratament şi cabinete pentru
cadrele medicale. Cel de-al doilea pavilion cuprinde cinci saloane a patru
paturi fiecare, un salon cu un pat pentru spitalizare de zi, cabinete pentru
medici şi asistente şi alte trei saloane totalizând cinci paturi pentru arşi.
„Paturile prevăzute pentru arşi sunt dotate cu rampe de oxigen şi aspiraţie. În celelalte saloane este prevăzută câte o rampă la fiecare două paturi. De asemenea, construcţiile modulare sunt dotate cu centrală de ventilaţie şi tratare a aerului. Totodată, întreg compartimentul de arşi va avea atmosferă şi flux de aer controlat pentru prevenirea infecţiilor. În prezent au fost emise către instituţiile abilitate comunicările privind încheierea lucrărilor, aşteptându-se desemnarea participanţilor din partea acestora pentru încheierea procesului verbal de la terminarea lucrărilor“, arată SCJU Sibiu.