Compania Apa Târnavei Mari S.A. derulează proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, în valoare de 122 milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru reabilitarea infrastructurii de apă și canalizare pe mai multe străzi din Mediaș, dar și în localitățile din nord-estul județului Sibiu. Proiectul de anvergură este împărțit în 12 contracte distincte. În prezent, au demarat procedurile de achiziție pentru asistența tehnică privind managementul proiectului și supervizarea lucrărilor.
Sprijin de la specialiști
„Acest proiect cuprinde 12 contracte: nouă de lucrări, două de asistență tehnică și unul de furnizare privind îmbunătățirea stării materiale a operatorului. La ora actuală, avem în derulare un contract de asistență tehnică care se află în procedura de atribuire, practic în 7 ianuarie a fost data limită de depunere a ofertelor. Este vorba despre un contract de asistență tehnică privind managementul proiectului și supervizarea lucrărilor. Acest contract face parte din planul de achiziții, iar ca strategie am considerat că este deosebit de important să avem acest contract atribuit pentru a ne bucura de sprijinul unor specialiști în domeniul achizițiilor și a infrastructurii de apă“, a explicat Ioan Munteanu, directorul general al societății Apa Târnavei Mari.
Contracte importante
După atribuirea contractului de asistență tehnică, vor fi scoase la licitație pachetele de lucrări. Pentru anul 2021, operatorul regional de apă și apă uzată și-a propus să demareze contractele care vizează aducțiunile de apă către Brateiu, Biertan și Ațel, dar și cea către Copșa Mică. Un alt contract important pentru acest an se referă la reabilitarea rețelelor de apă și apă uzată din Mediaș. „Conform prioritizării făcute de noi, în funcție de volumul lucrărilor și valoarea contractului, dar și de necesarul de investiții, vor urma aducțiunile de apă către zona Brateiu - Biertan - Ațel într-un pachet de lucrări, iar în celălalt pachet aducțiunea de apă către zona fierbinte Copșa Mică cu punct final Șeica Mare. Bineînțeles, nu în ultimul rând, având în vedere că este unul dintre cele mai mari pachete din portofoliul proiectului, reabilitarea rețelelor în municipiul Mediaș. Vorbim de un contract în valoare de aproximativ 25 milioane de euro. Pe parcursul anului 2021, sperăm ca aceste trei contracte să fie atribuite“, a menționat Munteanu.
Proiectul
În cifre, contractul înseamnă dezvoltarea și extinderea rețelei de alimentară cu apă și canalizare în 38 de localități, populația beneficiară fiind de peste 95.000 locuitori. Concret, până în anul 2023 se vor realiza 200 kilometri noi de rețea de alimentară cu apă, 70 kilometri noi de canalizare și alți 50 kilometri de canalizare care vor fi reabilitați. „Proiectul va contribui la dezvoltarea socio-economică a zonei prin îmbunătățirea condițiilor de viață în mediul rural prin înființarea sistemelor de colectare a apelor uzate și prin asigurarea furnizării apei potabile de calitate, crearea de noi locuri de muncă atât în etapa de implementare, cât și în cea de exploatare a invesțiilor. Cel mai semnificativ beneficiu al proiectului este impactul poziv al conformării cu acquis-ul de mediu. Astfel, reabilitarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare vor avea ca rezultat creșterea calității vieții populației în ceea ce privește sănătatea și confortul“, a mai explicat directorul general al societății Apa Târnavei Mari S.A.
IOAN MUNTEANU | director general
„Intenția noastră este ca, până la finalul anului, cel puțin jumătate din pachete să fie atribuite.“