vineri, 5 februarie 2021

Publicat la 2/05/2021 03:26:00 p.m. de

Medieşenii care au cântat la Nashville

În aceste zile se împlinesc 25 de ani de când doi medieşeni au cântat la Nashville, capitala mondială a muzicii country. Este vorba de Michael Gerts şi Erhard Huegel, care au debutat muzical în formaţiile Paragraf şi Rocky.

Mircea HODÂRNĂU

După ce s-au stabilit în Germania, Mike şi Erhard au părăsit trupa „Rocky 3” în anul 1991, acceptând oferta formaţiei americane Cripple Creek Band, având un succes considerabil în Europa, abordând genul country. Cu acest proiect, cei doi medieşeni au cântat şi în Statele Unite ale Americii, la Nashville, Grand Ole Opry, în cazinourile din Arizona şi Las Vegas.

După vizita la Nashville a formaţiei şi apariţia 
pe „scândurile sfinte” de la Grand Ole Opry, 
cariera medieșenilor Michael Gerts şi Erhard Huegel a prins elan

Au făcut senzație
 
În urmă cu 25 de ani, formaţia germană Cripple Creek Band (CCB) era invitată să cânte la Nashville, capitala mondială a muzicii tradiţionale americane. Băieţii au făcut senzaţie pe data de 9 februarie 1996, atrăgând atenţia publicului american, dar și a presei de specialitate.

De aproape un secol, Grand Ole Opry este scena unde se organizează săptămânal un concert de muzică country, bluegrass și gospel unde se reunesc cele mai mari vedete ale genului, începând încă din noiembrie 1925. Grand Ole Opry, un adevărat simbol al Americii şi una dintre principalele atracţii din Nashville, statul Tennessee, este renumit în întreaga lume prin aceea că reușeşte să creeze o atmosferă unică pentru publicul de toate vârstele. Este numit „leagănul muzicii americane” şi „cea mai faimoasă scena muzicală din ţară”.

Medieşenii noştri au fost prezentaţi de Little Jimmy Dickens, seniorul spectacolului. Dickens era moderatorul emisiunii încă din anul 1948 şi a fost inclus în Country Music Hall of Fame în 1983.

Cu toate că regula de aur pe legendara scenă de la „Grand Ole Opry” din Nashville este ca fiecare formaţie să cânte doar o singură piesă, cei de la Cripple Creek Band au fost rugaţi să cânte două melodii la „Mecca of country music” pentru cei peste 80 de milioane de ascultători ai postului de radio WSM-AM, stația care transmite în direct spectacolul în fiecare vineri seara. Formaţia a cântat melodiile „Judgement Day” şi „Missing My Lady”.
A doua zi, formaţia a fost invitată să participe la show-ul de televiziune al legendarului Charlie Daniels, acesta având doar cuvinte de laudă despre prestaţia formaţiei.
 
Album live
 
În acelaşi an, CCB a lansat albumul live „Wild Horse Saloon”, înregistrat a doua zi după concertul de la „Grand Ole Opry”. Materialul a fost produs de Dean Sams, leaderul formaţiei Lonestar, şi mixat de Mark Capps. Cei de la Lonestar erau atunci în ascensiune şi au dat lovitura în anul 1999 cu melodia „Amazed”, care a scris istorie în zona country, ajungând „number one” în Billboard Hot 100 şi s-a vândut în 2,15 milioane de exemplare, doar în Statele Unite ale Americii.


Rampă de lansare
 
După vizita la Nashville a formaţiei şi apariţia pe „scândurile sfinte” de la Grand Ole Opry, cariera trupei a luat o pantă ascendentă. Medieşenii au mai fost chemați să cânte la diferite cazinouri din Statele Unite ale Americii, în zona Nevada, şi le-a crescut cota de piaţa în Europa.

 
Turneu în România
 
Veştile bune şi apariţia noului album, „Heartland”, m-au făcut ca, împreună cu bunul meu prieten Puiu Pintilescu, să le propunem băieţilor un turneu promoţional în România. Odată ce toate lucrurile au fost aranjate Mike Gerst, Steve Olson şi Erhard Huegel au luat drumul României, la bordul microbuzului lor de turneu, negru, cu un vultur imens desenat pe el, atrăgând atenţia pe oriunde treceau. I-am aşteptat la graniţă, iar de acolo a început aventura noastră de două săptămâni la şapte posturi de radio și trei posturi de televiziune. Turneul promoţional a culminat cu prezenţa băieţilor la Ştirile ProTV, cu un material de aproape 10 minute.
 
Ambasadori ai Mediașului
 
Cu această ocazie, cei trei membri CCB au fost primiţi de către viceprimarul Mediaşului, Vasile Mărginean, care i-a felicitat pentru cariera lor internaţională şi le-a mulţumit pentru că au făcut cunoscut Mediaşul peste hotarele României.
 
Succes internațional
 
În anul 2004, Mike & Co au cântat la Disneyland Paris. Concertul din capitala Franţei le-a deschis alte oportunităţi pe piaţa din Benelux. În Germania au câştigat mai multe premii din partea unor reviste de specialitate, posturi de radio şi televiziune.
Trupa a avut un fan-club foarte mare, care edita lunar revista The Eagle, ce oferea detalii despre concertele formaţiei, cronici la albume, recomandari culinare şi promoţii pentru produsele promoţionale ale formaţiei.
După mai bine de 20 de ani de carieră, cei de la Cripple Creek Band au hotărât, în anul 2013, ca trupa să intre într-o pauză. În perioada 1991 - 2012, CCB a avut peste 1.500 de concerte atât în Europa, cât şi în Statele Unite ale Americii. Cripple Creek Band a avut plăcerea să lucreze cu producătorul elveţian Bernie Staub, care a produs materiale pentru staruri internaţionale cum ar fi Nena, France Gall, Bonfire, Udo Lindenberg, The Royal Philharmonic Orchestra, Barry Manilow, Tina Turner, Bonnie Tyler, Backstreet Boys şi Chris Norman (Smokie). Au lansat, până în anul 2012, opt albume şi un DVD împreună cu cei de la Warner Music.
 
Primul și ultimul concert acasă
 
La Mediaş, băieţii au cântat pentru prima şi ultima dată în formulă completă în data de 8 iulie 2005, cu ocazia unui concert în Piaţa Corneliu Coposu, organizat de Primăria Mediaş, ARMAX şi firma Perry Equipment Corporation din Statele Unite ale Americii. Din păcate, a fost ultimul concert al lui Mike Gerst în oraşul său natal. Mike a decedat la data de 20 octombrie 2014, la doar 56 de ani.
 
Interviu pe Facebook
 
Mai multe detalii despre această aniversare puteţi afla marţi, 9 februarie, de la ora 18.00, pe pagina de Facebook „Monitorul de Mediaş“, prin intermediul unui interviu realizat de Mircea Hodârnău, în cadrul seriei „Interviurile Mediaş News Blog“.
 
Componenţa Cripple Creek Band
 
bass, vocal – Mike Gerst
chitară, vocal – Erhard Hügel
tobe – Bernie Paptistella
vioară, mandolină, chitară, vocal – Steve Olson
chitară, clape, vocal – Roland Heinl

L-au „concediat“ pe Elvis
 
În 1998, Elvis Presley a intrat în Country Music Hall of Fame și este singurul artist care face parte din cinci „Hall of Fame“-uri. Însă merită menționat că, în istoria sa de aproape un secol, Grand Ole Opry s-a remarcat prin selecția întotdeauna riguroasă a artiștilor și a ales întotdeauna reprezentațiile mai degrabă conservatoare, fără a le da prea multe șanse începătorilor. Așa se face că „Regele“ a avut parte de o singură apariție la Grand Ole Opry, pe 2 octombrie 1954, când avea doar 19 ani. Publicul a reacționat politicos, însă fără prea mare entuziasm la strădaniile tânărului plin de talent și energie, dar încă necopt, ce avea să devină regele rock-ului. La final, managerul Jim Denny i-a spus impresarului lui Elvis, Sam Phillips, că stilul acestuia nu se potrivește în program, iar viitorul superstar a jurat să nu se mai întoarcă. Prin amestecul său original de influențe rockabilly, country, blues și gospel, Elvis Presley dădea de fapt naștere unui nou gen muzical, pentru care lumea încă nu era pregătită.
 

    Trimite prin e-mail