Două perioade
Evenimentele propuse urmăresc promovarea județului Sibiu ca destinație atractivă pentru turism activ sustenabil și ecoturism și dincolo de perioadele mai sus-menționate. „Ne așteptăm ca un număr tot mai mare de persoane, atât localnici, cât și turiști din țară și din străinătate, în limita restricțiilor impuse de pandemie, să practice drumeția pe traseele din județ, motivați de căutarea unei stări de bine și de întărire a imunității pentru prevenirea îmbolnăvirilor”, declară Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
În perioada imediat următoare vor fi puse în consultare publică ghidurile de finanțare și organizate întâlniri publice cu promotorii de proiecte.
Societatea de Drumuri și Poduri Sibiu va realiza un calendar de lucrări de întreținere și igienizare periodică cu prioritate pentru drumurile județene care duc spre trasee de drumeție, precum și amenajarea de locuri de popas.
ADI ECO Sibiu va susține suplimentarea
punctelor de colectare selectivă la ieșirea de pe traseele de drumeție din
localități, iar primăriile vor fi co-interesate pentru menținerea curățeniei în
localitate și pe traseele de drumeție care traversează teritoriul lor și pentru
gestionarea câinilor de la stâni.
Panouri de informare
Grupul de lucru din cadrul CJ Sibiu s-a întâlnit marți cu conducerea Agenției Naționale a Ariilor Naturale Protejate Sibiu și cea a Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu. A găsit deschidere și sprijin pentru marcarea cu panouri a principalelor puncte de intersectare dintre traseele turistice și ariile protejate, pentru o mai bună informare asupra regulilor pe care trebuie să le respectăm, dar și amplasarea unor panouri de informare despre biodiversitate pentru cunoașterea patrimoniului natural. „Dialogul a fost încă o dată primul pas pentru realizarea unor proiecte comune între autorități și mă bucură deschiderea cu care atât Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate Sibiu, cât și Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu au primit propunerea noastră. În contextul schimbării legislative privind custodia ariilor protejate, analizăm posibilitatea de a prelua custodia unor arii din județ, în parteneriat cu alte entități“, a declarat Daniela Cîmpean.
Reguli pentru agrement motorizat
Pe de altă parte, în urma mai multor întâlniri inter-instituționale pe care care CJ Sibiu le-a organizat cu ONG-urile de mediu, dar și cu cluburile de enduro și instituții precum Direcția Silvică, IPJ Sibiu, Jandarmeria și APM Sibiu, a reieșit nevoia unui regulament local care să stabilească zonele permise pentru agrement motorizat (enduro, ATV, snow-mobil etc.), iar președinta CJ Sibiu a solicitat sprijinul instituțiilor reunite în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică pentru realizarea și implementarea unui astfel de regulament la nivelul județului Sibiu, care să prevadă și o modalitate de înregistrare, informare, dar și de control pentru practicanții de agrement motorizat, pentru a evita perturbarea activităților de drumeție, deteriorarea traseelor, dar și impactul asupra naturii.
„O Românie în miniatură”
Județul Sibiu include 16 arii protejate la nivel european – situri incluse în rețeaua Natura 2000 – dintre care 12 situri au planuri de management aprobate. La nivel județean au mai fost declarate și alte arii naturale protejate care includ valori semnificative din punct de vedere floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic etc. Este vorba de 16 rezervații naturale și monumente ale naturii. Deși deține doar 2,3% din teritoriul României, județul Sibiu conservă 63% din cormoflora țării, fiind considerat de botaniști „o Românie în miniatură”.
Daniela Câmpean l președinta CJ Sibiu
„Îmbunătățirea oportunităților de drumeție este un obiectiv central, pentru 2021, pe care doresc să îl transmit și primăriilor din județ. Drumeția și valorile naturale vor fi priorități transversale pentru toate programele de finanțare ale Consiliului Județean Sibiu, fie că vorbim de cultură, sport sau tineret“