„Autorităţile sanitare din Letonia cer medicilor să nu folosească flacoanele deschise de vaccin AstraZeneca şi să nu deschidă altele noi", au declarat agenţiile de sănătate ale statului baltic într-un comunicat comun.
Această restricţie, în vigoare timp de cel puţin două săptămâni, a fost impusă „ca măsură de precauţie” pe baza efectelor secundare menţionate de alte ţări din UE, au precizat ele, adăugând că niciun caz de acest tip nu a fost confirmat în Letonia.
Alte şase state luaseră deja o astfel de decizie luni (Germania, Franţa, Italia, Slovenia, Spania şi Portugalia) în aşteptarea unui aviz din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), care urmează să abordeze problema joi.
Astfel, ele au mers pe urma mai multor ţări, îngrijorate de posibilele efecte secundare, cum ar fi dificultatea de coagulare sau formarea cheagurilor de sânge (tromboză).
România continuă vaccinarea cu AstraZeneca
Reprezentanţii Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) s-au reunit luni seara pentru o ședință de urgență în care a fost dezbătută siguranța vaccinări cu AstraZeneca.
„În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european”, se arată într-un comunicat CNCAV.