Doi cunoscuți cercetători chinezi au lansat un avertisment cu privire la pericolul declanșării unei noi pandemii.
Este vorba despre un virus care provoacă gripa aviară și care a reușit să se răspândească de la o specie la alta.
Astfel, Weifang Shi și George Gao, virusologi chinezi, sugerează într-un articol publicat în revista Science că structura și istoria tulpinii H5N8 a virusului care provoacă gripa aviară constituie un real pericol. Cercetătorii explică că noua tulpină a virusului a fost descoperită pentru prima dată la o rață din China, în anul 2010, iar în 2014 au fost depistate focare în Japonia și Coreea de Sud în rândul păsărilor sălbatice, dar și a celor domestice.
Până în 2016 tulpina s-a răspândit ajungând la păsări din India, Rusia, Mongolia, SUA și anumite părți din Europa, iar până anul trecut au fost identificate focare în 46 de țări. Astfel, conform cercetătorilor, acest șir de evenimente indică faptul că virusul se poate răspândi foarte rapid.
Virusul a fost depistat și în rândul muncitorilor fermelor de păsări, iar aceștia nu au prezentat simptome, însă conform celor doi autori chinezi, odată ce virusul a fost transmis la o altă specie, nu are nevoie de mult timp pentru a se răspândi.
Mai mult, virusologii arată că virusul are o letalitate semnificativă, provocând decese în masă în cazul a numeroase focare.
Pentru a evita o eventuală pandemie, autorii sugerează să se acorde atenție asupra supravegherii fermelor, a piețelor de animale vii, dar și asupra implementării unor măsuri de control a infecțiilor.