Turiştii trebuie să se echipeze corespunzător ca să facă faţă Codului galben de vânt şi ninsori, anunţat de meteorologi pentru următoarele două zile şi folosească doar traseele marcate din munţii Făgăraş (zona Bâlea Cascadă) şi munţii Cindrel (staţiunea Păltiniş), a declarat luni, pentru AGERPRES, şeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu.
„În urma avertizărilor emise de către ANM recomandăm următoarele: Alegeţi traseele în funcţie de experienţa şi pregătirea dumneavoastră. Înainte de plecarea în excursie informaţi-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitatea, porţiunile periculoase, starea vremii şi programul de funcţionare al mijloacelor de transport pe cablu. Plecaţi pe munte cu îmbrăcăminte şi echipament adecvat. Nu uitaţi să puneţi în rucsac lanternă, GPS, busolă, harta şi trusa de prim-ajutor medical. Folosiţi doar traseele marcate, nu vă abateţi de la traseu, evitaţi scurtăturile. Evitaţi vâlcelele unde zăpada are acumulări considerabile şi se pot produce avalanşe”, a explicat şeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni, o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului în 24 de judeţe, care va intra în vigoare marţi dimineaţa şi va fi valabilă până miercuri seara. Nivologii de la Sibiu au avertizat încă de duminică că până marţi sunt posibile avalanşe la altitudine de peste 1.800 de metri, în Munţii Făgăraş.
Până marţi va ninge în întreaga zonă montană, au avertizat meteorologii sibieni. „Local în Carpaţii Meridionali, la altitudini de peste 1.700 m va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 70…80 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada. Îndeosebi pe văile de pe versanţii nordici, la peste 1.700-1.800 m, vântul puternic a favorizat formarea de depozite mai însemnate de zăpadă, precum şi a plăcilor de vânt. La supraîncărcări acestea se pot rupe uşor, ducând la declanşarea unor avalanşe în general mici, izolat medii”, se menţionează în informarea acestora.
Accesul în staţiunea Păltiniş se poate face pe şosea, însă la Bâlea Lac turiştii pot ajunge doar cu telecabina. Stratul de zăpadă măsoară trei centimetri la Păltiniş şi 17 la Bâlea Lac, potrivit ANM.