miercuri, 13 aprilie 2022

Publicat la 4/13/2022 12:16:00 p.m. de

Undă verde pentru Băncile de dezvoltare

Condusă de senatorul liberal sibian Nicolae Neagu, Comisia de Buget Finanțe din Senat a dat aviz favorabil noilor măsuri care permit sprijinirea cofinanțării proiectelor de investiții publice ale administrațiilor centrale și locale, dar și ale IMM-urilor.


Senatorul liberal sibian Nicolae Neagu, în calitate de Președinte al Comisiei de Buget Finanțe din Senat, anunță adoptarea raportului de admitere al Legii care prevede reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil constituirii și funcționării băncilor de dezvoltare din România.
 
„În calitate de Președinte al Comisiei de Buget Finanțe din Senat am condus dezbaterile și am adoptat raportul de admitere al Legii 135/2022. Proiectul de lege pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil constituirii și funcționării băncilor de dezvoltare din România, proiect al Guvernului Ciucă, cuprins și în Planul Național de Redresare și Reziliență va permite sprijinirea cofinanțării proiectelor de investiții publice ale administrațiilor centrale și locale, dar și IMM-urilor.“, anunță senatorul Nicolae Neagu.
Băncile de dezvoltare sunt constituite și funcționează ca instituții de credit, însă doar după emiterea unei decizii pozitive din partea Comisiei Europene și după obținerea autorizației de funcționare din partea Băncii Naționale a României. Rolul lor este unul extrem de important, ținând cont că acestea se constituie pentru a sprijini dezvoltarea întreprinderilor românești și a celorlalte entități din sistem public sau privat, pentru  a contribui la creșterea gradul de absorbție a fondurilor europene în calitatea lor de  intermediar  financiar dar și de a reduce cât mai mult posibil decalajele de finanțare din România în vederea impulsionării unei creșteri economice sustenabile conformă cu strategia de dezvoltare economică-socială a Guvernului.
 
Potrivit senatorului liberal sibian, principalele categorii sprijinite de băncile de dezvoltare vor fi: activitățile economice desfășurate de întreprinderile mici și mijlocii, activitățile finanțate din fonduri europene, investițiile strategice, agricultura, proiectele mari de infrastructură, dar și activitățile desfășurate în domeniul cercetării, dezvoltării și inovațiilor.
 
Totodată, senatorul Nicolae Neagu a anunțat prezentarea oficială, de către premierul Nicolae Ionel Ciucă, a pachetului de măsuri economico-sociale „Sprijin pentru România“. Acesta are menirea „să susțină economia țării pentru a avea o creștere economică sănătoasă, dar și pentru îndeplinirea și realizarea obiectivelor privind coeziunea socială și solidaritatea între generații“. 
 
Pachetul este în  valoare de 17,3 miliarde de lei, 52% este suma asigurată din fonduri europene și 48% din suma din fonduri de la bugetul de stat.
Un lucru foarte important de menționat este acela că acest pachet de măsuri a fost agreat și aprobat de toate cele 3 partide aflate în coaliția de guvernare.
PNL și-a dorit ca, în urma consultărilor avute în ultimele luni cu mediul de afaceri, ținând cont și de impactul economic generat de creșterea prețurilor dar și de războiul din Ucraina să vină cu măsuri prompte și eficiente.
Măsurile au fost gândite pentru protecția locurilor de muncă, protecția celor afectați de creșterile de prețuri, a celor care provin din categorii sociale vulnerabile dar si pentru sprijinul investițiilor ce sunt în derulare și al mediului de afaceri.
În urma acestor consultări a rezultat un pachet echilibrat care este și o dovadă în plus, că viziunea și dorința Partidul Național Liberal este de a crea stabilitate pentru o guvernare puternică,care să creioneze premisele unei dezvoltări economice pe termen lung, în interesul românilor.
Prin aceste măsuri pentru mediul de afaceri vor fi alocate următoarele sume:
 
300 milioane de euro pentru sprijinul IMM-urilor. Se va acorda începând cu data de 1 iunie 2022 un ajutor de până la 400.000 de euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilități.
 
200 de milioane de euro pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. Începând cu 1 mai se va acorda un ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare.
 
300 milioane de lei vor fi direcționate firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane și pentru companiile de distribuție. Aproximativ 4000 de firme de transport și distribuție vor putea beneficia de o subvenție de 0,50lei/litru de carburant.
 
5,2 miliarde de lei pentru continuarea și finalizarea contractelor de investiții publice aflate în derulare
 
angajații aflați în somaj tehnic vor beneficia de la 1 mai 2022 de 75% din salariu până la finalul anului și tot începând cu 1 mai se continuă și Programul Kurzarbeit
.
    Trimite prin e-mail