vineri, 17 iunie 2022

Publicat la 6/17/2022 02:30:00 p.m. de

Dumitru Rotariu, Robin Hood de Dumbrăveni, vrea să transforme tirul cu arcul tradițional-istoric în sport de masă

 

Pasionat încă din copilărie de tirul cu arcul, Dumitru Rotariu promovează, astăzi, o artă cu totul inedită: tirul cu arcul tradițional istoric. Bărbatul are propriul atelier unde își confecționează arcurile, propriul poligon de tragere, a înființat recent și o școală de tir cu arcul tradițional-istoric și organizează anual mai multe evenimente dedicate acestei pasiuni.

Despre tirul cu arcul tradițional-istoric, Dumitru Rotariu ar putea vorbi fără întrerupere. Este pasiuna vieții lui. ”Undeva prin 96-97 am reînceput pasiunea pentru tirul cu arcul, avută încă din copilărie,  și am început sa construiesc arcuri și trageam oarecum pe ascuns. Asta până în 2008, când am întâlnit în țară și alți arcași prin intermediul internetului și a forumurilor de pe atunci. Ulterior împreună cu acei arcași am pus bazele a ceea ce înseamnă azi arcul tradițional- istoric”, își amintește Rotariu.

Acum bărbatul face parte dintr-o Asociație cunoscută de reconstituire itorică, unde a întâlnit oameni care îi împărtășesc pasiunea pentru istorie și tirul cu arcul istoric-tradițional. ”Fac parte dintr-un grup renumit de reconstituire istorică, Terra Ultrasilvana Brașov, care face reconstituire istorică de la perioada antică și inclusiv perioada 1600. În cadrul acestei asociații, care în mod normal este un grup de reconstituire, se înscrie și activitatea mea cu arcurile istorice, de la reconstituirea până la utilizarea lor și totodată promovarea arcăriei, mai ales  partea de confecționare a arcurilor.”, explică Dumitru Rotariu.

Diferența dintre sport și artă

De loc din Dumbrăveni, Dumitru Rotariu explică faptul că tirul cu arcul tradițional-istoric se diferențează de cel sportiv prin faptul că, primul cuprinde și latura istorică, tradiție, cultură, artă, artă marțială, dar și meșteșugul confecționării arcurilor istorice, modele de pe întreg cuprinsul globului. ”Dacă la tirul cu arcul sportiv ideea este de a face sport de performanță cu ajutorul arcurilor ultra moderne cu sisteme de ochire, la tirul cu arcul istoric totul se schimbă radical, atât în ceea ce privește tehnica de tras, cât și întreg domeniul vast al arcurilor istorice, a zecilor de modele construite după tehnici străvechi cu materiale naturale. Tirul cu arcul tradițional istoric este mult mai vast și mai complex decât cel sportiv tocmai datorită celor enumerate. Despre arcurile istorice se poate discuta zile întregi fără întrerupere.”, explică bărbatul.

Confecționare unui arc, de la câteva ore, la câteva luni

Dumitru Rotariu explică spune că absolut toate arcurile pe care le folosește sunt confecționate chiar de el, și are o colecție impresionantă de astfel de arcuri. ”Toate arcurile pe care le folosesc eu sunt confecționate de mine. Construiesc arcuri istorice consacrate de pe întreg cuprinsul globului, de la arcul lui Otzi până la cele mai sofisticate arcuri tradiționale istorice compozite, așa cum au fost ele construite în vechime. Dacă un arc istoric din lemn se poate construi în câteva ore, un compozit din corn de bivol și tendon de animal durează până în 6 luni.”, explică bărbatul. Pe lngă atelierul pe care îl are în Dumbrăveni, unde și locuiește Dumitru Rotariu are o locație unde își testează arcurile, dar și două poligoane de tragere, unul pe o proprietate de-a lui și un poligon amenajat la noul centru de arc istoric deschis în Dumbrăveni, în turnul de apărare al castelului Apafi.

Evenimente dedicate pasionaților

Fiind pasionat de tirul cu arcul tradițional-istoric și făcând parte dintr-un grup de reconstituire istorică, Dumitru Rotariu a încercat să le insufle și altora pasiunea pentru această artă și să adune în jurul lui oameni care îi împărtășesc pasiunea. Așa a ajuns nu doar să dețină propriul atelier de confecționat arcuri istorice și propriul politgon de tragere, dar și să organizeze evenimente în cadrul cărora cei interesați pot intra în contact cu această artă cu totul aparte. ”Organizez trei tipuri de evenimente cu deschidere națională. În luna mai, stagiul de pregătire tehnică pe tradițional istoric mediteranian instinctiv, în luna iulie tabăra de arc tradițional, axată pe meșteșug și creație și în septembrie, o competiție unică în țară  Transilvania Flight Archery, o competiție de tras la zbor și ținte istorice consacrate la distante mari. De fapt toate cele trei evenimente organizate de mine sunt unice în țară”, spune Rotariu. Tot el mărturisește că doar de anul trecut, de la prima ediție a concursului Transilvania Flight Archery a început să primească un ajutor mai ”timid” din partea autorităților locale, în rest, tot ceea ce face, face din resurse proprii.

Școală de tir cu arcul tradițional-istoric

Pasionații de tir cu arcul tradițional-istoric s-au adunat la Dumbrăveni, în jurul lui Dumitru Rotariu,  care are planuri mari pentru vitor. ”Mi-am propus să promovez arcul istoric, meșteșugul din spatele lui, sa împărtășesc la cât mai multe persoane cunoștințele mele în domeniu, și pentru asta am înființat recent o școală de arc tradițional-istoric în cadrul centrului istoric de la Dumbrăveni. Un alt plan de viitor la care lucrez deja este implementarea unui program, <<tirul cu arcul tradițional ca sport de masă>>.”, spune ambițios, sibianul.

În România au drept obiect de activitate tirul cu arcul istoric atât unele cluburi sportive, care se axează strict pe latura sportivă, dar și asociațiile de reconstituire istorică, care marșează mai mult pe latura de istorie, tradiție și meșteșug.  În județul Sibiu există un club sportiv de tir cu arcul, dar și o asociație de reconstituire istorică, care este însă la început de drum.

 

    Trimite prin e-mail