joi, 16 iunie 2022

Publicat la 6/16/2022 03:44:00 p.m. de

Elevi de la Colegiul Cibinium din Sibiu, la un stagiu de pregătire practică în Grecia

 

Elevi și cadre didactice de la Colegiul Cibinium din Sibiu au participat în luna aprilie la un proiect de mobilitate în Grecia.

Proiectul, intitulat „Stagii de Pregătire Practică a Elevilor Vet în Străinătate – o Șansă în Plus Pentru a Fi Competitivi pe Piața Muncii Europene!”, a fost organizat de către Colegiul Tehnic Cibinium în scopul învățării pentru elevi și pentru cadrele didactice.

Astfel, în perioada 3 – 15 aprilie 2022 s-a desfășurat mobilitatea în Grecia a unui grup de 21 elevi și 5 profesori de la Colegiul Tehnic Cibinium: 14 elevi de la calificările profesionale Tehnician în turism și Lucrător hotelier și 7 elevi de la calificarea profesională Coafor stilist.

Înaintea deplasării elevilor și cadrelor didactice s-a desfășurat vizita de pregătire a mobilității, la care au participat 3 cadre didactice de la Colegiul Tehnic Cibinium: Ciubotaru Mona – director, Balteș Aurelia – șef arie curriculară „Tehnologii” și Mărgineanu Alexandra – profesor de specialitate.

Principalele obiective ale proiectului le reprezintă formarea deprinderilor în domeniul turismului, hotelăriei și coaforului la nivel european. De asemenea, tot în cadrul proiectului elevii și-au dezvoltat competențele lingivistice de circulație internațională, dar și-au îmbogățit și cultura generală prin activități și vizite culturale.

De asemenea, pe toată durata stagiului de practică, elevii au fost supravegheați și îndrumați de trainneri greci și trei mentori, respectiv 2 monitori de la Colegiul Tehnic Cibinium.

Activitățile de mobilitate ale cadrelor didactice s-au desfășurat sub forma de Job shadowing – observarea directă la locul de muncă în scopul de a învăța practici noi și de a aduna idei noi prin observare și interacțiune cu colegi, cu experți sau cu alți practicieni în timpul activității lor zilnice desfășurate la organizația gazdă.

Pentru calificările profesionale Tehnician în turism și Lucrător hotelier practica s-a desfășurat în cadrul hotelului AKTI MUSSON din Paralia Katerinii, iar elevii de la calificarea profesională Coafor stilist la salonul de înfrumusețare a părului „Yiannos” din Katerini, Grecia.

Firma care s-a ocupat de organizarea mobilității este EURO EDUCATION SERVICES PC, reprezentată de Luiza Dimitriou, căreia, reprezentanții Colegiului Cibinium doresc să îi aducă mulțumiri.

Directorul unității de învățământ și totodată persoana care a inițiat acestui proiect, prof. Ciubotaru Mona este de părere că elevii s-au întors acasă mai bine pregătiți pentru a face față cererilor de pe piața muncii europene, transformând această mobilitate în scopul învățării într-o posibilitate realistă pentru orice elev care urmează învățământul școlar. Totodată elevii de la Colegiul Tehnic Cibinium au avut ocazia să cunoască locuri noi, obiceiuri și tradiții ale poporului grec, îmbogățindu-și asfel cultura.

„Scopul acestor stagii de practică este acela de a oferi elevilor o alternativă validă pentru instruirea practică. Totodată, se urmărește creșterea calității formării profesionale, în vederea unor șanse sporite în carieră, dar și o mai bună angajabilitate”. Proiectul a urmărit, în afara dezvoltării competențelor tehnice generale (precum lucrul în echipă, igienizarea spațiilor de lucru, respectarea normelor de protecția muncii și a mediului) și creșterea încrederii în sine a elevilor.

Pe lângă toate acestea, frumusețea locurilor vizitate, și posibilitatea ca elevii să se îmbogățească cultural și lingvistic s-au împletit, cu siguranță, cu o experiență de neuitat, ce a constat în descoperirea unor oameni calzi și primitori, a unor locuri încărcate de istorie și legende dar și șansa de a crește cultural și profesional”, a explicat managerul unității de învățământ.

Obiectivele proiectului au fost: 

Consolidarea dimensiunii europene a predării și învățării prin:

  • promovarea valorilor incluziunii și diversității, a toleranței și a participării democratice;
  • promovarea cunoașterii patrimoniului și diversității europene comune;
  • sprijinirea dezvoltării de rețele profesionale.
  • Creșterea calității predării și învățării în învățământul școlar prin:
  • sprijinirea dezvoltării profesionale a cadrelor didactice;
  • promovarea utilizării noilor tehnologii și a metodelor inovatoare de predare;
  • îmbunătățirea învățării limbilor străine și a diversității lingvistice în școli
  • sprijinirea schimbului și a transferului de bune practici în materie de predare și de dezvoltare a școlilor

Contribuția la crearea spațiului european al educației prin:

  • consolidarea capacității școlii de a se angaja în schimburi și cooperare transfrontalieră și de a realiza proiecte de mobilitate de înaltă calitate;
  • transformarea mobilității în scopul învățării într-o posibilitate realistă pentru orice elev care urmează învățământul școlar;
  • promovarea recunoașterii rezultatelor învățării elevilor și ale personalului în perioadele de mobilitate în străinătate.

  

    Trimite prin e-mail