Șase
echipe de elevi de liceu, patru de la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” și două
de la Colegiul Școala Națională de Gaz, s-au întrecut în realizarea celor mai
bune cuptoare solare, care au fost apoi testate. Câștigătorii concursului, care
au intrat și în posesia unui premiu în valoare de 1.000 euro, au fost cei de la
Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth”: Andrei Alexandru Paul, Jeworrek Oliver
și Albert Lorinczi. Cei trei tineri au gătit în cuptorul solar pui înăbușit cu
capere și roșii cherry.
Asociația
Energia Inteligentă a lansat proiectul „Gătit în cuptorul solar”. Prin intermediul
acestuia își propune să tragă un semnal de alarmă asupra caracterului limitat
al resurselor energetice și al nevoii de a ne îndrepta atenția din ce în ce mai
mult aspra surselor de energie regenerabilă.
„Schimbarea începe cu oameni și prin oameni. Prin acest proiect ne dorim ca în special tinerii să conștientizeze importanța folosirii energiei din surse regenerabile. Vrem să îi încurajăm să gândească diferit, să se implice în găsirea de soluții mai puțin poluante pentru activitățile uzuale din viața de zi cu zi și să caute continuu alternative sustenabile la resursele energetice «clasice» cu care au fost obișnuiți până acum. Poate că este un mod de a comunica puțin dus la extreme, sunt puțini cei care vor folosi cuptoare solare în rutina zilnică de pregătire a hranei, însă sperăm că tocmai datorită acestui lucru mesajul nostru va ajunge la cât mai mulți oameni”, a declarat Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.Concurs culinar
„Atât eu, cât și compania OMV Petrom ne bucurăm să susținem proiectul «Green Deal în Gastronomie. Gătitul în cuptorul solar», prin care este testată îndemânarea și originalitatea la gătitul alimentelor folosind cuptorul solar. Prin acest proiect contribuim la sprijinirea obiectivelor, creșterea gradului de conștientizare în rândul oamenilor, educarea tinerilor în ceea ce privește atingerea țintei de neutralitate climatică și importanța folosirii energiei din surse regenerabile și implicarea lor în găsirea de soluții mai puțin poluante pentru activitățile uzuale din viața de zi cu zi și încurajarea tuturor să gândească «out of the box» și să caute continuu alternative sustenabile la resursele energetice cu care au fost obișnuiți până acum”, a declarat Ionuț Ciubotaru, vicepreședinte Dezvoltarea Afacerii, Divizia Gaze & Energie, OMV Petrom.Concurs la Eforie Nord
„Trăim vremuri neobișnuite și tulburi care ne cer să ne adaptăm, în care schimbarea face parte, deja, din viața noastră de zi cu zi. Iar asta trebuie să ne facă mai creativi și, în aceeași măsură, mai responsabili cu lumea în care trăim. Proiectul «Gătit in cuptorul solar» propus de Asociația Energia Inteligentă are tot ceea ce-i trebuie să ne provoace la creativitate și la adaptarea la un nou stil de viață. Sunt primul când vine vorba despre provocări, așa că, abia aștept să fiu jurat într-o competiție, nu doar despre gătit, ci despre viață responsabilă”, a declarat Chef Cezar Munteanu.