joi, 12 ianuarie 2023

Publicat la 1/12/2023 09:31:00 a.m. de

Fondurile europene unesc nordul județului Sibiu

16 autobuze electrice, precum și 38 de stații de încărcare pentru vehicule electrice, vor fi achiziționate de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Nord Trans, în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de aproximativ 50 milioane de lei.  Chiar ieri, la sediul municipalității, la invitația Primarului Mediaș, Gheorghe Roman, a avut loc o întâlnire a primarilor din nordul județului Sibiu, membrii asociației, pentru a discuta despre etapele care urmează să fie parcurse în implementarea proiectului „Dezvoltarea serviciului public local în zona funcțională a ADI NORD TRANS’’. Proiectul vizează asigurarea serviciului de transport public local în zona de nord a județului Sibiu.
 
Problema transportului public va fi rezolvată în urma asocierii în ADI Nord Trans
 
Municipiul Mediaș, orașele Copșa Mică și Dumbrăveni, dar și alte 14 comune, grupate în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Nord Trans, au făcut, la inițiativa primarului Gheorghe Roman, un pas uriaș în direcția rezolvării problemei transportului public de călători. La sfârșitul anului trecut, edilul Mediașului a semnat la București două contracte cu fonduri europene nerambursabile în valoare de 70 milioane de lei, pentru achiziția de vehicule nepoluante și puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unul dintre cele două proiecte, în valoare de 50 milioane de lei, va avea ca finalitate achiziția a 16 autobuze electrice dar și a 38 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. „La sfârșitul anului trecut am semnat un contract pe fonduri europene nerambursabile, extrem de important pentru Mediaș și nordul județului Sibiu, ce are ca scop rezolvarea problemei transportului public de călători. Acest lucru s-a datorat bunei înțelegeri pe care o am cu toți primarii din zona de nord a județului. Am stabilit la sediul Primăriei Mediaș, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm până când locuitorii zonei vor putea să beneficieze de transport modern și ecologic. Mulțumesc tuturor primarilor care fac parte din asociația de transport, pentru că au lăsat deoparte haina politică și ne-am unit pentru a rezolva problema transportului public de călători în zona de nord a județului Sibiu’’ a explicat Primarul Gheorghe Roman.
 
Culeg roadele
 
Primarii care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Nord Trans s-au întâlnit la sediul Primăriei Mediaș pentru a discuta pașii următorii care vor fi făcuți în acest proiect extrem de important pentru zonă. Aceștia au explicat că proiectul este unul foarte important pentru comunitățile pe care le reprezintă. „Culegem acum roadele proiectului pe care l-am pus pe picioare împreună acum aproximativ trei ani, după ce Primarul Mediașului, președintele asociației a semnat contractul de finanțare. E un lucru bun, cu siguranță putem subvenționa și noi transportul elevilor, a persoanelor cu handicap, a vârstnicilor, asigurăm transportul tuturor locuitorilor către Mediaș. Mulțumesc pe această cale administrației publice locale din Mediaș, primarului Gheorghe Roman, care a avut capacitatea să ne unească, să pornim la drum, iar după trei ani să culegem rezultatele“, spune Elena Marian, Primarul comunei Brateiu.
 
Proiect așteptat
 
Cele 16 troleibuze electrice câștigate deja de către ADI Nord Trans vor deservi localitățile care s-au asociat pentru a rezolva împreună problema transportului de călători în zona de nord a județului Sibiu, una dificilă. Edilii spun că abia așteaptă ca proiectul să fie implementat. Mă bucur cel mai mult pentru că Primăria Mediaș a gândit cu un pas în față și a acționat în acest sens, a achiziționat Autogara și a licențiat-o. Noi așteptăm autobuzele cu sufletul la gură, nu avem transport local, nu sunt firme doritoare să facă acest lucru, nu putem veni la medic în Mediaș, la muncă, practic suntem aproape izolați. Sper să ne mișcăm cât mai repede împreună, să achiziționăm autobuze și să le dăm drumul“, spune Mircea Dragomir, Primarul comunei Biertan. 
De aceeași părere este și Ilie Avram Pinte, primarul din Valea Viilor. Edilul vede asocierea între localități ca o soluție benefică pentru toată lumea. „Eu am trăit o experiență cu elevii de la școală care nu aveau cu ce veni la Mediaș. I-am dus cu mașina personală sau mașină de la primărie. E o idee foarte benefică, iar colegii care nu s-au asociat, poate nu știu ce înseamnă să ai un autobuz. E foarte greu să ai tu ca și comună un autobuz, acesta se mai strică, se îmbolnăvește șoferul. Dacă suntem mai mulți asociați, se rezolvă cu totul altfel problemele transportului. E o idee foarte bună și îi mulțumim primarului Gheorghe Roman că a făcut această asociație benefică pentru zonă“, spune Primarul Ilie Avram Pinte.
 
Singura asociere
 
Proiectul „Dezvoltarea serviciului de transport public local în zona funcțională a ADI NORD TRANS’’, este unul extrem de important pentru locuitorii din zona de nord a județului Sibiu. Totodată, este singurul de acest fel câștigat de o asociere de localități. Localitățile care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Nord Trans sunt Alma, Ațel, Axente Sever, Biertan, Blăjel, Bârghiș, Brateiu, Copsa Mică, Dârlos, Dumbrăveni, Hoghilag, Mediaș, Micăsasa, Moșna, Șeica Mică, Târnava și Valea Viilor. Proiectul se va derula în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, componenta 10 – Fondul Local.

    Trimite prin e-mail