Timp de patru zile, iubitorii de istorie, cultură și tradiții transilvane vor avea parte de conferințe, concerte stradale de muzică clasică și medievală, ateliere de fierărit, olărit, pictură și vor putea degusta bunătăți locale, toate la prima ediție a Festivalului ”Omul Verde din Richis”.
Începând de Joi, 29 iunie, orele 10.30 și până Duminică, 02 iulie, orele 19.00, în localitatea Richiș, comuna Biertan, județul Sibiu, sunteți așteptați să luați parte la prima ediție a Festivalului „Omul Verde din Richiș”.
În cadrul evenimentului veți avea parte de conferințe, vizite cu ghid la Biserica Evanghelică Fortificată din Richiș, concerte stradale de muzică clasică și medievală, dansuri medievale, spectacole cu foc, prezentare de arme și armuri, ateliere de olărit-fierărie-tâmplărie, expoziție de pictură și arte plastice, bunătăți din gastronomia locală, târgul producătorilor și meșteșugarilor locali, concurs gastronomic și multe altele.
”Scopul evenimentului coincide cu scopul fundației noastre, adică să conservăm și să promovăm Biserica din Richis, un monument de origine cisterciană, care are o particularitate: in interiorul ei se regăsesc sculpturi ce reprezintă simboluri păgâne, mai ales celtice. Și printre acestea este și Omul Verde. Astfel, în cele patru zile tematice de festival ne propunem să interacționăm cu comunitatea locală, să o ajutăm să se dezvolte.
Și dacă veni vorba de comunitatea locală, aceasta a primit zilele trecute o grea lovitură: unul dintre stâlpii acestei comunități, Johann Schaas, a trecut la cele veșnice chiar acum, înainte de eveniment. Încă o dată ne arătăm prețuirea și respectul pentru acest mare om care a plecat dintre noi”, spune Francesco Tacconi - președinte Green Man Foundation, organizator al evenimentului.
Evenimentul este organizat de Green Man Foundation în parteneriat cu Primăria comunei Biertan, Școala Gimnazială Biertan, O.S.M.T.H. Marele Priorat al României, Accademia Templare secțiunea Transilvania.
PROGRAMUL FESTIVALULUI „OMUL VERDE DIN RICHIȘ” Ediția nr. 1
Joi 29.06.2023 – ZIUA „Viitorul pentru Biserica Evanghelică din Richiș”.
Ora 10:30 Masă rotundă deschisă publicului larg la Căminul Cultural din Richiș: „Biserica Evanghelică din Richiș: Perspective de implementare a unui proiect turistic – cultural”.
Speakeri: ● Francesco Tacconi - președinte Green Man Foundation;
- Mircea Dragomir - primarul comunei Biertan;
- Octavian Isăilă - președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu;
- Pelger Karl Heinz - Biserica Evanghelică C.A. Sibiu.
Moderator: Cristi Blemovici
Instituții, asociații și societăți comerciale invitate, printre care: ● Consiliul Județean Sibiu; ● Ministerul Culturii; ● Consistoriul Districtual Evanghelic C.A. Mediaș; ● Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. Sibiu; ● Fundația Biserici Fortificate; ● Colinele Transilvaniei; ● Mihai Eminescu Trust; ● Asociația Monumentum (Ambulanța pentru Monumente); ● Centrul Cercetășesc Nocrich H.C.Habermann; ● Casa Calfelor Sibiu; ● Accademia Templare secțiunea Transilvania; ● Asociația Pro Richiș Transilvania; ● Design Tinker Makers (Alexandra Mihalciuc); ● Școala Gimnazială Biertan; ● Asociația Acasă la Hundorf.
Ora 12:00 Brunch săsesc pentru speakeri și invitați. Sesiune de networking.
Ora 13:00 Vizită cu ghid la Biserica Evanghelică din Richiș dedicată participanților la masa rotundă și publicului larg.
Ora 13:30 Concert în Biserica Evanghelică din Richiș cu cvintetul de coarde „Opus Mundi” condus de Ioan Păuna concert-maestru al Operei Române Timișoara și al Operei Naționale Osijek (Croația) cu piese și din repertoriul lui Peter Georg Meyndt, compozitor și poet din Richiș. Deschiderea atelierelor de olărit – fierărie – tâmplărie. Deschiderea Târgului producătorilor și meșteșugarilor locali - ziua 1. Deschiderea expoziției de pictură și arte plastice: Ion Constantinescu și Niu Herișanu în interiorul Căminului Cultural.
Ora 18:00 Primire oaspeți din străinătate și din alte orașe.
Ora 19:00 Ceaun și/sau grătar în curtea Căminului cultural (cu taxă de participare 50 lei/ persoană), Concert „MARAM” (muzică tradițională din Valea Hârtibaciului cu Ștefan Vaida, Shaun Williams și Călin Han).
Vineri 30.06.2023 – ZIUA „Omul Verde din Richiș în cultura celtică și spiritualitate”.
Ora 10:00 Conferință la Căminul cultural cu tema „Omul Verde din Richiș în cultura celtică și spiritualitate”.
Comunicări tematice:
- „Trecere de la păgânism la creștinism” – Paolo Franceschetti;
- „Tradiția Solstițiului de Vară” – Daniela Nae;
- „Omul Verde și Cultul capului” – Francesco Tacconi;
- „Perspectivă de ansamblu asupra societății și spiritualității celtice” – Marius Mîtcă.
Ora 12:30 Vizită cu ghid la Biserica Evanghelică din Richiș dedicată participanților la conferință.
Ora 15:30 Ateliere de olărit – fierărit – tâmplărie (pentru copii, participanți și vizitatori). Târgul producătorilor și meșteșugarilor locali- ziua 2. Instalarea taberei medievale.
Ora 18:00 Concert folk cu Florin Săsărman.
Ora 18:30 Deschiderea oficială a Festivalului „OMULVERDE DIN RICHIȘ” ediția nr. 1 - anul 2023 de către dl. Mircea Dragomir primarul comunei Biertan și dl. Francesco Tacconi președinte Green Man Foundation. Parada artiștilor, copiilor, participanților și localnicilor în ritm de tobe și cimpoaie medievale. Prezentarea trupelor artistice participante. Momente medievale interactive – trupa Nosa (Medieval Dance Group) din Bistrița.
Ora 20:30 Spectacol interactiv de seară în curtea Căminului cultural din Richiș „Tradiția Sfântului Ioan de Vară” – Asociația M.O.S.A.
Ora 21:00 Spectacol de seară cu tematică celtică și foc de tabără în curtea Căminului cultural din Richiș susținut de trupele Nosa - Medieval Dance Group, spectacol cu foc susținut de trupa SiriuS, animație și teatru medieval cu trupa Mercenarii din Asserculis și muzică medievală cu trupa Bordó Sárkány.
Sâmbătă 01.07.2023 – ZIUA Templierilor și a lui Jacques de Molay
Ora 09:30 Adunarea AGAa Asociației Karolus Magnus – numai pentru membri O.S.M.T.H.
Ora 11:00 Capitulul reunit O.S.M.T.H. - Comanderia Ioan Botezătorul din Richiș – Biserica Evanghelică fortificată din Richiș – eveniment privat pe bază de invitație, cu taxă de 150 lei care include Mapa evenimentului precum și participarea la: Brunch, Agapa cu masa de seară, Tombolă. (Persoanele interesate pot participa prin completarea unei cereri aflată la Punctul Info al Green Man Foundation din cadrul Festivalului. Cererile și invitațiile rămân la latitudinea organizatorului.)
Ora 14:30 Brunch săsesc în incinta Căminului Cultural din Richiș (doar pentru participanții evenimentului privat și pentru invitații care au achiziționat mapa de informare).
Ora 14:30 Ateliere speciale de lucru și agrement dedicate copiilor comunității locale și participanților. Târgul producătorilor și meșteșugarilor locali - ziua 3.
Ora 15:30 Spectacol interactiv de animație și teatru medieval cu trupa Mercenarii din Asserculis.
Ora 16:00 Concert stradal medieval cu trupa de muzică Bordó Sárkány și trupa de dansuri Nosa.
Ora 17:00 Conferința – Prezentarea Ordinului Templier O.S.M.T.H. și a Comanderiei „Ioan Botezătorul” din Richiș către comunitatea locală și oaspeți, în Căminului cultural din Richiș;
- Prezentare O.S.M.T.H. Marele Priorat al României – E.S. Iulian Constantin Minescu;
- Prezentare „Comanderia Ioan Botezătorul” Richiș –Comandant Francesco Tacconi;
- „Jacques de Molay și sfârșitul Ordinului Templier” – E.S. Filippo Grammauta Rector Accademia Templare.
Ora 18:00 Concert Truverii în fața Bisericii Evanghelice fortificate din Richiș.
Ora 18:30 Masă – Agapă în curtea Căminului Cultural din Richiș – eveniment privat pe bază de invitație. Ora 21:00 Spectacol public în curtea Căminului Cultural din Richiș – „Povestea lui Jacques de Molay” susținut de trupele: Nosa, SiriuS, Asserculis și Bordó Sárkány.
Duminică 02.07.2023 – ZIUA Culturii săsești și a comunității locale
Ora 11:00 Conferința: „Istoria sașilor din Richiș - Cum dezvoltăm în prezent o comunitate integrată?” Trei comunicări tematice:
- Scurte considerații asupra istoriei sașilor transilvăneni – rezumat lucrare de Dr. Gerhild Rudolf - prezintă Dan Herciu;
- Despre sași și nu numai... – prezintă Ștefan Bichler;
- Florin Săsărman - Acolo unde cântă îngerii. Despre orgile lui Johannes Prause;
- Cum dezvoltăm o comunitate integrată în prezent – Mircea Dragomir Primar Biertan.
Ora 13:00 Vizită cu ghid la Biserica Evanghelică din Richiș. Concert stradal cu cvintetul de coarde „Opus Mundi” condus de Ioan Păuna concertmaestru al Operei Române Timișoara și al Operei Naționale Osijek (Croația) cu piese și din repertoriul Peter Georg Meyndt, compozitor și poet din Richiș.
Ora 14:30 Concurs gastronomic săsesc cu participarea gospodinelor comunității locale (licitație și premiere) – Președintele juriului: Chef Paul Siserman.
Ora 15:00 Ateliere de olărit – fierărit – tâmplărie – sticlărie (pentru copii și nu numai). Târgul producătorilor și meșteșugarilor locali - ziua 4. Dansuri medievale interactive cu trupa Nosa – Medieval Dance Group. Prezentare de arme și armuri din sec XI - XIV – spectacol interactiv cu trupa Mercenarii din Asserculis.
Ora 17:00 Parada de încheiere cu participarea artiștilor, copiilor și a comunității locale pe ritmuri de cimpoaie și tobe medievale.
Ora 17:30 Prezentarea finalizării proiectului „Ceasul reparat” din turnul Bisericii Evanghelice sponsorizat de către Green Man Foundation, lucrare realizată de Dragoș Poponea. Prezentarea și expunerea lucrării meșterilor Casei Calfelor împreună cu meșterii locali, lucrare sponsorizată de Green Man Foundation. Acțiune caritabilă a Comanderiei Ioan Botezătorul din Richiș în parteneriat cu Școala Gimnazială din Biertan pentru copiii comunității locale din Richiș. Închiderea Festivalului – cuvânt de încheiere rostit de dl. Mircea Dragomir primarul comunei Biertan și dl. Francesco Tacconi președinte Green Man Foundation.
Ora 18:00 Teatru cu piesa „La Mulți Ani, Raphael!”, un spectacol poetic, plin de glume, umor și multe interacțiuni cu publicul, din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu.
Ora 18:45 Concert muzical stradal cu trupa Bordó Sárkány cu participarea artiștilor invitați.
Comitetul organizator și voluntari: Francesco Tacconi, Cristi Blemovici, Cristi Matei, Ioan Stan, Adrian Butureanu, Dan Herciu, Marius Toderici, Nicu Popa, Daniela Nae, Sorana Monica Ruja, Mircea Mărginean, Giovanni Polizzotto, Mircea Almășan, Andrada Matei, Darius Oros, Diana Blemovici, Bianca Burzo, Ioana Matei, Sergiu Oros, Christian Mayr, Sebastian Dotcoș, Marius Mîtcă, Florin Poenaru, Popa Andrei, Victor Toderici. Coordonator artistic: Alina Taloș Parteneri: Primăria comunei Biertan, Școala Gimnazială Biertan, O.S.M.T.H. Marele Priorat al României, Accademia Templare secțiunea Transilvania. Organizator și promotor: Green Man Foundation
Notă: Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica programul astfel încât acesta poate suferi mici modificări