miercuri, 19 iulie 2023

Publicat la 7/19/2023 08:24:00 a.m. de

Ceremonial militar și religios, mâine, de Ziua Aviației

Aviatorii își vor sărbători ziua și în municipiul de pe Târnava Mare, în cadrul unui eveniment organizat de Primăria Mediaș și Unitatea Militară 01810. 


Joi, pe 20 iulie, zi în care este prăznuit Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, se sărbătorește Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. În municipiul de pe Târnava Mare va fi organizat de la ora 11:00 un ceremonial militar și religios pe platoul din faţa fostei unităţi militare de aviație. Totodată, vor fi depuse coroane de flori la Monumentul Aviatorilor Românilor. În aceeași locație, participanții vor putea vedea o expoziție de fotografie și text intitulată Escadrila Albă”. Aceasta este realizată de către Direcția pentru Cultură din cadrul Primăriei Mediaș și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala județeană Sibiu.
Escadrila Albă, a cărei denumire oficială inițială a fost Escadrila Sanitară, a fost o unitate a Forțelor Aeriene Regale ale României încadrată cu piloți de sex feminin, care a purtat însemnele Crucii Roșii și a avut ca misiune evacuarea răniților de pe front în al Doilea Război Mondial. Este de menționat faptul că România a fost singura țară din lume care a avut în al Doilea Război Mondial o escadrilă de acest fel. După încheierea evenimentului de la Monumentul Aviatorilor Români, expoziția va fi dispusă în holul Primăriei Municipiului Mediaș și va putea fi vizitată în perioada 20-25 iulie, între orele 9:00 – 16:00.
    Trimite prin e-mail