miercuri, 9 august 2023

Publicat la 8/09/2023 10:03:00 a.m. de

Comuna Biertan și-a consultat locuitorii pe tema reabilitării sitului UNESCO. Vizita Ministrului Culturii Raluca Turcan

Primăria Comunei Biertan și-a consultat săptămâna trecută locuitorii pe tema reabilitării sitului UNESCO. În urma discuțiilor, urmează să întocmească un proiect care va fi depus spre finanțare.
 

„Primăria Comunei Biertan aduce la cunoștința publicului interesat, membrii ai comunității locale și entitățile implicate în dezvoltarea locală, organizarea unei sesiuni de consultare publică cu privire la elaborarea proiectului ”Reabilitare sit UNESCO Biertan” ce urmează a fi depus spre finanțare. Acest proiect se încadrează în Prioritatea 7, intitulată "O regiune cu turism sustenabil", având ca obiectiv specific creșterea rolului culturii și al turismului durabil în dezvoltarea economică, incluziunea socială și inovarea socială, mai precis în cadrul Intervenției 7.1.1, care vizează conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO și de clasă A.“, a anunțat Primăria Biertan.

Publicul a fost invitat să participe la sesiunea consultativă în care s-au prezentat investițiile propuse și planul de activități, cu posibilitatea de a contribui direct cu propuneri care să fie incluse în forma finală a proiectului. Întâlnirea a avut loc vineri, în sala mică a Căminului Cultural Biertan. 


Tot zilele trecute, la Biertan s-a aflat o delegație din care a făcut parte Ministrul Culturii, Raluca Turcan, dar și deputatul PNL Christine Thellmann.  S-a urmărit stadiul proiectelor derulate de administrația condusă de primarul Mircea Dragomir. Ministrul Culturii a salutat cu această ocazie eforturile acestuia de a atrage fonduri pentru punerea în valoare a întregului ansamblu istoric și includerea comunei într-o rută turistică reprezentativă pentru zona săsească din Transilvania. 


„Una dintre cele mai frumoase și bine conservate așezări săsești din Transilvania, comuna Biertan este sub incidența proiectului PNRR, care își propune realizarea unei rute turistico-culturale reprezentative pentru zona săsească din Transilvania. 8 imobile tradiționale, care fac parte din Situl Rural Biertan, locuite, sunt în proces de conservare și vor pune în valoare întregul ansamblu istoric.
Localitatea și-a păstrat farmecul, cu case vechi construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră, fațade în culori pastel și decoraţii cu motive viticole. Ansamblul arhitectural cu frumoasa cetate fortificată au determinat includerea comunei pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Prețuiesc eforturile primarului Mircea Dragomir de a reda strălucirea comunei Biertan, centrul spiritual al saşilor din Transilvania în sec. XVI, și susțin toate demersurile necesare conservării valorilor identității poporului român.“, a transmis Ministrul Culturii, Raluca Turcan.


 


    Trimite prin e-mail