luni, 14 august 2023

Publicat la 8/14/2023 08:36:00 p.m. de

Transilvania Multiculturală la Biertan

Timp de două zile, zeci de artiști și producători locali vor întâmpina participanții cu un program diversificat în piața centrală din Biertan. Participanții vor avea parte atât sâmbătă cât și duminică de un târg al producătorilor locali, ateliere interactive și educaționale pentru copii, concursuri gastronomice cu degustare pentru public, precum și un program artistic multicultural cu artiști din Biertan, Sibiu, Mediaș, Mureș, Dumbrăveni, Agnita, Ceauaș, Gherla, Turnișor, Richiș, Ucraina și Germania. Festivalul Transilvania Multiculturală este un eveniment de tradiție organizat de Primăria Biertan.


Primăria comunei Biertan readuce în agenda culturală un eveniment cu tradiție, Festivalul Transilvania Multiculturală, care va avea loc în perioada 19-20 august. Timp de două zile, zeci de artiști și producători locali vor întâmpina participanții cu un program diversificat în piața centrală a localității. Programul include drumeții pe traseele Via Transilvanica din comună și un tur arhitectural al satului Biertan. Târgul de producători locali este deschis în ambele zile ale festivalului, vor avea loc ateliere interactive și educaționale pentru copii, concursuri gastronomice cu degustare pentru public, mâncare gătită la ceaun și dulciuri de casă specifice zonei, precum și un program artistic multicultural cu artiști din Biertan, Sibiu, Mediaș, Mureș, Dumbrăveni, Agnita, Ceauaș, Gherla, Turnișor, Richiș, Ucraina și Germania. „Vă așteptăm alături de noi la Biertan, la Festivalul Transilvania Multiculturală, într-o comună cu o istorie atât de bogată și cu o cultură atât de variată. Sărbătorim împreună unitatea în diversitate printr-un program atent pregătit, la care vă invităm să luați parte cu mic, cu mare”, spune Mircea Dragomir, Primarul comunei Biertan.
 
Ateliere și târg
 
În prima zi a festivalului între orele 10:00 – 18:00 se va desfășura Târgul de producători locali. Totodată, se vor organiza mai multe ateliere, de desenat case tradiționale, de pictură pe față și de ornat turtă dulce, iar în intervalul orar 11:00 – 18:00, participanții vor putea vedea „Roata Olarului”, dar și expoziția Litere în Mișcare”. Deschiderea oficială a festivalului este programată sâmbătă la ora 15:15, urmată de un program susținut de Fanfara săsească Neppendorfer Blaskapelle Sibiu și trupa de dansuri săsești a Forumului German din Sighișoara. Ulterior vor avea loc dansuri populare românești cu ansambluri de copii din Biertan și Moșna, respectiv Ansamblul folcloric Cununa al Casei de Cultură Ilarion Cocișiu din Agnita. Vor susține apoi recitaluri Grupul vocal Florile Târnavelor de la Clubul Copiilor Mediaș, Aurelian Adam, Nicu Poșta, Laura Andraș, Izabela Tomiță și Gabi Popescu. Seara la ora 19:40 este programată degustarea și premierea participanților la concursul gastronomic de ceaun, urmată de recitaluri susținute de Feri Teglaș, Virgil Suciu, Florin Thomits și DJ Ari.
 
Program artistic
 
Târgul producătorilor locali va fi deschis și în cea de-a doua zi a festivalului, iar participanții vor avea ocazia să ia parte și la o drumeție pe Via Transilvanica, Biertan – Copșa Mare. Nu vor lipsi nici în această zi atelierele de pâine de casă în Copșa Mare, de pictură pe față și de dansuri latino. Programul artistic va debuta la ora 15:30 cu Ansamblul de dansuri armenești HAYKAGHAK din Gherla, urmat de dansuri și cântece cu artiștii comunității ucrainiene din Mediaș. Pe scenă vor urca apoi Trupa de dansuri țigănești KALO YAKA din Dumbrăveni, Szaszcsavas Band, Duo Soa Richiș Oliver Pracel și Alia Talos, Mădălina Pașol, Katharina Wibmer și Ștefan Brădescu. Seara de la ora 19:30 se va desfășura degustarea și premierea concursului gastronomic de dulciuri de casă, iar ulterior recitaluri susținute de Tibi G.B AND, Raul Pop, Dinamic și DJ Ari.
 
Restricții de trafic
 
Pentru buna desfășurare a festivalului în cele două zile se deviază traseul drumului județean DJ 14 B, zona centru pe o stradă laterală. Este vorba despre traseul DJ 14 B Alexandru Ioan Cuza – Horea – T. Vlad – DJ 14 B, între orele 10:00 – 21:00. Festivalul Transilvania Multiculturală este un eveniment de tradiție organizat de Primăria Biertan. Parteneri sunt Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), Colinele Transilvaniei, Sibiu, See you in Transylvania!, My Transylvania și Produs î

n Sibiu.
    Trimite prin e-mail