marți, 29 august 2023

Publicat la 8/29/2023 10:08:00 a.m. de

„Zlagna cu de toate și bucate”

Școala Postliceală Auxila în colaborare cu Teracota Mediaș organizează evenimentul „Zlagna cu de toate și bucate”. Acesta se va desfășura sâmbătă în localitatea Zlagna, în curtea gospodăriei numărul 85. Dimineața, medici, asistenți și voluntari ai școlii, vor acorda consultații medicale gratuite localnicilor, iar pe parcursul întregii zile se va putea vizita cu ghid, Biserica Săsească Fortificată din localitate. De asemenea, participanții vor putea vizita expoziția de cahle presate și pictate manual, iar pentru cei mici sunt pregătite ateliere de lucru de presat și pictat cahle în miniatură. Ambientul muzical va fi asigurat de Arpad Csika, iar atracțiile zilei vor fi zacusca, slănina, untura, legumele și fructele din gospodăriile satului. 
 
 
„Zlagna cu de toate și bucate” este organizat de către Școala Postliceală Auxila și Teracota Mediaș și va avea loc în cadrul manifestării „Noaptea Muzeelor la Sate”. Sâmbătă dimineața, în curtea gospodăriei cu numărul 85 din Zlagna, medici, asistenți și voluntari ai Școlii Postliceale Auxila vor acorda consultații medicale gratuite localnicilor. Participanții vor putea vizita cu ghid Biserica Fortificată din localitate, vor putea vedea o expoziție de cahle lucrate manual de la Teracota Mediaș, iar copiii vor fi invitați la ateliere de olărit. „În cadrul Nopții muzeelor la sate, școala noastră împreună cu Teracota Mediaș și un grup de oameni inimoși, organizează sâmbătă, 2 septembrie 2023 o serie de activități care să ne aducă aminte de bunicii noștri, de satul românesc.  Începând cu ora 9, medici, asistenți și voluntari ai școlii, vor acorda consultații medicale gratuite localnicilor.  Pe parcursul întregii zile se va putea vizita Biserica Săsească Fortificată din Zlagna, vizită cu ghid. Pe terasa gospodăriei numărul 85 din Zlagna se va putea vizita expoziția de cahle presate și pictate manual, iar pentru cei mici sunt pregătite ateliere de lucru de presat și pictat cahle în miniatură”, spune Viorel Pasc, Directorul Școlii Postliceale Auxila Mediaș.
 
Muzică și bunătăți
 
Tot în cadrul programului evenimentului, vor fi expuse tablourile unor pictori care au participat 6 ani la rând la tabăra de pictură „Vară a firii”, coordonați de către Ioan Șarlea. Aceste lucrări fac parte din expoziția permanentă a taberei, patrimoniu local al comunității din Zlagna. Ambientul muzical va fi asigurat pe parcursul zilei de Arpad Csika. „Atracția zilei va fi zacusca, slănina, untura, legume și fructe din gospodăriile satului. Pâinea de casă, lichiul și gogoșile tradiționale, coapte pe vatră de femeile din Zlagna, vor completa reușita unei zile faine la care vă invităm pe toți. Mai sunt si alte surprize pe care vă lăsăm să le descoperiți la fața locului. Intrarea este liberă. Vă așteptăm așadar sâmbătă, 2 septembrie, la Zlagna cu de toate și bucate”, mai spune Viorel Pasc.
 
Invitat special
 
De asemenea, în cadrul programul va cânta la acordeon și Shaun Williams, de origine din Ohio, Statele Unite ale Americii, un muzician și cercetător care s-a stabilit la București în 2016, pentru studii de doctorat in etnomuzicologie. În afară de activitatea lui academică, Shaun Williams conduce formația de muzica lăutărească Taraful Jean Americanu și cvartetul de muzica klezmer Volekh. Din anul 2020 acesta trăiește în satul Zlagna, unde împreună cu alți muzicieni localnici a început să exploreze tradițiile muzicale din Valea Hâ
rtibaciului.
    Trimite prin e-mail