miercuri, 20 septembrie 2023

Publicat la 9/20/2023 10:15:00 a.m. de

Deputat Christine Thellmann: Sărbătorim un moment extrem de important pentru România“

Comisia Europeană a închis, la sfârșitul săptămânii trecute, Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România și Bulgaria. Acesta fusese introdus în anul 2007, la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiţie şi în cel al măsurilor anticorupţie.

 
România a primit o veste extraordinară prin ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), după 16 ani de eforturi pentru atingerea obiectivelor stabilite. Acest fapt ne pune în rândul democrațiilor în care instituțiile statului funcționează după legile care le guvernează activitatea. Practic, ridicarea MCV confirmă progresele României în domeniul justiției și lupta împotriva corupției. „Sărbătorim un moment extrem de important pentru România, deopotrivă și pentru Uniunea Europeană, și mai mult, de acum înainte avem un argument puternic în orice negociere care vizează România. Salut contribuția Președintelui României, Klaus Iohannis, în ceea ce privește susținerea măsurilor de reformare a Justiției și de apărare a independenței ei, cu rezultate concrete și pentru protejarea constantă a valorilor europene” a arătat Deputatul Christine Thellmann în cadrul unei declarații de presă.
 
Trebuie să fim în Schengen
 
Prin acest succes, privind justiția, România este astăzi țară cu drepturi egale cu alte state UE. La fel și Bulgaria, care a primit vestea ridicării MCV-ului simultan cu țara noastră. Concluzia Comisiei Europene privind funcționarea statului de drept în cele două state membre, România și Bulgaria, relansează calea negocierilor pentru aderarea acestora la spațiul Schengen. Christine Thellmann, Vicepreședintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, spune că țara noastră trebuie să fie primită în spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023. „România și Bulgaria trebuie să fie în Schengen până la finalul anului 2023. Trebuie folosit orice mecanism european în vederea apărării dreptului acestor țări de a fi în Schengen. Prin opoziția sa, nefundamentată, Austria nu face decât să pună paie pe focul anti-europeniștilor. În calitate de vicepreședintă a Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, am susținut, la nivel parlamentar, argumentele României și am solicitat sprijinul tuturor țărilor europene cu care am avut întâlniri bilaterale. Din această perspectivă, vă garantez că țara noastră se bucură de încrederea și suportul partenerilor noștri europeni. Finalizarea extinderii spațiului Schengen nu este doar obiectivul nostru, dar este și o așteptare larg împărtășită la nivelul UE. Sper că vom reuși să creăm un climat al negocierilor favorabil, astfel încât și Austria să-și reconsidere poziția, iar la finalul acestui an să închidem și acest proces” a mai explicat parlamentarul medieșean.
    Trimite prin e-mail