luni, 11 septembrie 2023

Publicat la 9/11/2023 08:29:00 p.m. de

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși, la Mediaș

Peste 350 de tineri din cele zece protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului au fost prezenți la Mediaș
 
 
Cu mult entuziasm, tineri din zeci de localități au luat parte la „Întâlnirea Tinerilor Ortodcși”, eveniment organizat de către Protopopiatul Ortodox Român Mediaș și Primăria municipiului de pe Târnava Mare. Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Mediaș, sub înaltul patronaj al Arhiepiscopiei Sibiului, într-un proiect cultural cofinanțat de Primăria Mediaș, în colaborare cu alte instituții și societăți comerciale.
 
Liturghie la catedrală
 
Manifestarea a debutat la Catedrala Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril cu o liturghie la care a fost prezent Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei din Mediaș, dirijată de Profesor Ovidiu Petru Moldovan. Alături de Protopopul de Mediaș  preotul Ioan Ovidiu Găban, gazda întâlnirii, s-au aflat și Ciprian Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, Gheorghe Roman, Primarul Municipiului Mediaș și Profesorul Universitar Doctor Adrian Opre, decan al Facultății de Psihologie Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj. Un cuvânt de salut pentru cei prezenți a avut Ciprian Olinici,  Secretar de Stat pentru Culte, care s-a adresat tinerilor și i-a încurajat în în visele pe care le au. La rândul său Protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, a mulțumit atât tinerilor prezenți cât și Mitropolitului Laurențiu pentru preocuparea constantă în viața tinerilor din Arhiepiscopia Sibiului.
 
Distincții deosebite
 
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Laurențiu Streza, a oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” lui Ciprian Olinici, Secretar de Stat pentru Culte și Primarului Gheorghe Roman. Cu același ordin a fost distins și Profesorul Universitar Doctor Adrian Opre, Decan al Facultății de Psihologie Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Preotul Sergiu-Iulian Tomescu, director de cabinet al Secretariatului de Stat pentru Culte și Preotul Mihai-Gabriel Miron, consilier de cabinet al Secretariatului de Stat pentru Culte.
 
Procesiune și flash-mob
 
După liturghie, cei prezenți au luat  parte la Procesiunea Tinereții, pe traseul Catedrala Ortodoxă – Primăria Municipiului Mediaș. Aceștia au parcurs centrul istoric al orașului și s-au oprit în Piața Corneliu Coposu, acolo unde s-a desfășurat un flash-mob. Tinerii prezenți la „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Sibiului”  au mai avut parte de o serie de evenimente pe parcursul zilei. Astfel, aceștia au vizitat muzeele din Municipiul Mediaș, pe beneficiarii Unităţii de Asistență Medico-Socială și pe cei ai Centrului de îngrijire pentru vârstnici „Sfântul Mihail Mărturisitorul”. De asemenea, la Sala Traube s-a desfășurat conferinţa susținută de Profesorul Universitar Doctor Adrian Opre, Decan al Facultății de Psihologie Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, iar la Grădina de vară Traube a avut loc dialogul tematic pe grupe de vârstă și jocuri interactive. Seara s-a încheiat cu un film de prezentare al Mediaşului, un recital Virgil Suciu și concertul susținut de formația Direcţia 5.
    Trimite prin e-mail