miercuri, 25 octombrie 2023

Publicat la 10/25/2023 11:11:00 a.m. de

Deputat Christine Thellmann: „Investim în educație“

Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene a început distribuirea și încărcarea cardurilor pentru tot personalul din educație. Operațiunea se desfășoară în perioada 20-27 octombrie. Ordonanța de urgență numărul 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei, iar personalul administrativ din educaţie primele de 500 lei.
 
 
Guvernul României a adoptat, la sfârșitul săptămânii trecute, Ordonanţa de urgenţă referitoare la primele anuale pentru cadrele didactice şi nedidactice din educaţie. Peste 326.000 de angajaţi din învăţământ vor beneficia de această primă anuală netă în cuantum de 1.500 lei pentru cadrele didactice şi de 500 lei pentru personalul administrativ din educaţie. „Investim în educație, investim în noua generație într-un mod responsabil și cu respect pentru cariera didactică. Profesorii și personalul nedidactic vor primi, pentru anul școlar 2023-2024, peste două miliarde lei, din fonduri europene, prime de carieră didactică și prime de carieră profesională. Astfel, prin Ordinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene numărul 3956/ 2023, beneficiarii vor opta pentru prime de carieră profesională pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din învățământul de stat preuniversitar și universitar”, arată Deputatul Christine Thellmann.
 
Ce reprezintă primele
 
Prima de carieră didactică are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional. Prima de carieră profesională, asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale. Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei și se acordă pe suport electronic, ca formă de susținere a activității didactice. Prima de carieră profesională se acordă sub formă de cursuri de pregătire profesională, inclusiv kituri de pregătire profesională. Limita plafonului anual este de 500 lei/an școlar. Primele pot fi utilizate pentru a plăti cursuri de pregătire profesională, echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate, materiale didactice, dar și cheltuieli care acoperă nevoile personale ale cadrelor didactice.  „Guvernul nu uită ce a promis în urmă cu câteva luni. După ce au fost făcute investiții de milioane de euro, din fonduri europene, în școli, acum profesorii vor putea beneficia de astfel de prime pentru a se perfecționa”, mai spune parlamentarul medieșean.
    Trimite prin e-mail