miercuri, 4 octombrie 2023

Publicat la 10/04/2023 07:51:00 a.m. de

Deputatul Christine Thellmann susține activ demersul României de aderare la Spațiul Schengen

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, parlamentarul medieșean s-a întâlnit cu Gunther Krichbaum, membru în Comisia de Politică Europeană a Parlamentului federal german. De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute a făcut parte din delegația parlamentară româno-bulgară prezentă în Parlamentul Austriei.
 


Marți, de Ziua Unității Germane, Christine Thellmann, alături de Ștefan Mușoiu, Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, a participat la o întâlnire de lucru cu Gunther Krichbaum, Deputat CDU, membru în Comisia de Politică Europeană a Bundestag-ului și Președinte al Forumului Germano-Român. „Am avut ocazia să transmit un mesaj de felicitare poporului german și să-i mulțumesc domnului deputat Krichbaum pentru buna colaborare pe plan economic, politic, educațional și pentru toată susținerea Germaniei în dosarul Schengen. Am primit confirmarea că partea germană apreciază foarte mult implicarea României în soluționarea crizelor din Estul Europei. Aici vorbim de acțiunile României în deblocarea crizei cerealelor din Ucraina, ajutorul oferit refugiaților din calea războiului, susținerea Republicii Moldova în criza energetică și integrarea cât mai  rapidă în UE”, a explicat Deputatul Christine Thellmann.
 

Cooperarea româno-germană are un caracter strategic și este una dintre cele mai dezvoltate și complexe relații ale României cu un alt stat membru al Uniunii Europene. În prezent comunitatea românească din Germania numără aproximativ 884.000 de persoane, în creștere considerabilă față de anii trecuți, asta în timp ce minoritatea germană din România numără circa 23.000 de persoane. „Am mulțumit înaltului oficial german pentru susținerea cancelarul german Olaf Scholz pe dosarul Schengen, inclusiv în discuțiile cu oficialii Austrieci. În plus, poziția Germaniei este una de sprijin pentru procesul de extindere a UE atât în Balcanii de Vest, cât și în vecinătatea sa estică. Guvernul Federal sprijină continuarea integrării, coeziunii și extinderii UE pentru a include statele precum Ucraina, Republica Moldova, și pe termen mai lung, Georgia”, a mai spus vicepreședintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților.

  
La sfârșitul săptămânii trecute, o delegație parlamentară româno-bulgară a prezentat parlamentarilor austrieci, argumentele care trebuie să stea la baza aderării la Spațiul Schengen. Christine Thellmann a participat alături de Ștefan Mușoiu, Președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților și de Kiril Petkov, Președintele comisiei similare a legislativului bulgar, la mai multe întâlniri de lucru cu parlamentari austrieci. În cadrul acestora au fost prezentate posibile soluții şi argumente pentru deblocarea vetoului Austriei în Consiliul JAI. „România a demonstrat în mod repetat, prin acțiuni concrete, că este un partener de încredere la nivelul Uniunii Europene, contribuind activ la implementarea Concluziilor Consiliului European din februarie 2023. Am depus eforturi considerabile pentru a demonstra că preocupările legate de protejarea graniței externe sunt abordate și, prin urmare, prelungirea status quo-ului este nejustificată. Avem încredere că diplomația parlamentară este un instrument util pentru mobilizarea unei reevaluări a poziției Guvernului austriac în acest dosar. Mulțumim pentru sprijin Excelenţei Sale, Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Austria și întregii echipe din misiunea noastră diplomatică la Viena”, a explicat Christine Thellmann.
    Trimite prin e-mail