miercuri, 18 octombrie 2023

Publicat la 10/18/2023 10:09:00 a.m. de

Orga din Dupuș a răsunat din nou

Sâmbăta trecută a avut loc, la Biserica Evanghelică Sfânta Margareta, inaugurarea orgii istorice din Dupuș, una dintre cele mai vechi din Ardeal. Aceasta a fost construită în anul 1731 de Georg Wachsmann, în stil baroc, în prezent fiind singura orgă funcțională păstrată de la acest constructor. În anul 2004, orga a fost mutată de la Biertan la Mediaş, fiind astfel salvată de la distrugere.

 
În anul 2004 s-a hotărât de comun acord de către Consistoriul Districtual Evanghelic Mediaş, Parohia Evanghelică Mediaş şi Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice din România, strămutarea orgii în Biserica Evanghelică Sfânta Margareta din Mediaş. La începutul anului 2021, a fost demarat un proiect de restaurare a orgii pentru care a fost nevoie de peste 60.000 Euro. Banii au fost strânși din donații. Orga din Dupuș a fost astfel salvată de la distrugere prin umezeală și carii, fiind restaurată integral și ridicată în Biserica Sfânta Margareta de către firma COT Hărman, care face parte din breasla experților din România în construcția și reparația de orgi. Lucrările au durat aproximativ trei ani.
 
Muzică de orgă
 
La sfârșitul săptămânii trecute, într-un cadru festiv, orga a răsunat din nou spre satisfacția participanților la eveniment, unii veniți de la mare distanță. Programul inaugurării orgii din Dupuș a cuprins o prezentare realizată de restauratorul de orgi Hermann Binder, o intervenție a constructorului de orgi Árpád Magyar, proiecția unui film documentar realizat de Friedhelm Huser, dar și o piesă compusă de Philipp Caudella. Totodată, programul a cuprins și alte compoziții pentru orgă interpretate de Ursula Philippi, Cosmina Barna, Brita Falch-Leutert, Jürg Leutert, Karina Fernandez-Samodaiev, Theresa Braisch, Frank Spengler, Ada Huser, Edith H. Toth. Au colaborat Maria Petrescu la oboi baroc, Theresa Braisch la clarinet, Zenovia Rusu la vioară, Anda Laposi la vioară și Noémi Vajai la violoncel.
    Trimite prin e-mail