marți, 3 octombrie 2023

Publicat la 10/03/2023 10:22:00 a.m. de

Proiect câștigat. Trei cartiere ale Mediașului vor beneficia de iluminat public cu led

Municipiul de pe Târnava Mare va beneficia de o finanțare în valoare de circa 5 milioane de lei din partea Administrației Fondului pentru Mediu, pentru proiectul „Modernizarea sistemului de iluminat public prin creșterea eficienței energetice etapa II, cartier Gura Câmpului, Gloria, Aurel Vlaicu”. Acesta a fost câștigat în cadrul „Programului privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public”.


Municipiul Mediaș a câștigat un proiect în valoare de aproximativ 5 milioane de lei în cadrul „Programului privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public”. Acesta este intitulat „Modernizarea sistemului de iluminat public prin creșterea eficienței energetice etapa II, cartier Gura Câmpului, Gloria, Aurel Vlaicu” și va beneficia de finanțare prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu. „Este vorba despre proiectul «Modernizarea sistemului de iluminat public prin creșterea eficienței energetice etapa II, cartier Gura Câmpului, Gloria, Aurel Vlaicu», propus a fi finanțat prin «Programul privind creșterea eficientei energetice a infrastructurii de iluminat public» demarat prin Administrația Fondului pentru Mediu. Finanțarea obiectivului de investiție se va face din fonduri nerambursabile AFM în valoare de 4.998.432,00 lei”, a precizat Anamaria Prodan, Purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Mediaș.
 
Sistem de telegestiune
 
Concret, în cele trei cartiere vor fi montate 1.408 corpuri de iluminat cu led, care le vor înlocui pe cele vechi și se va monta totodată un sistem de telegestiune pentru fiecare aparat de iluminat. „Prin prezentul proiect se propune modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat de pe străzile din cartierele Gloria parțial, Aurel Vlaicu parțial și Gura Câmpului, având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED,  achiziționarea și instalarea sistemelor de dimare/telegestiune care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiții. În urma implementării investiției se va realiza o economie de energie de minim 58,38% și reducerea emisiilor de CO2 cu 58.38%. Pentru a obține economia de energie realizată se vor monta 1408 bucăți aparate de iluminat cu tehnologia LED cu o putere instalată de 55.874 kW și se va implementa un sistem de telegestiune pentru fiecare aparat de iluminat” a mai precizat Anamaria Prodan.
 
Eficiență energetică
 
Obiectul „Programului privind creșterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public”, vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Totodată este vorba despre completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu LED, în situațiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipați cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncționale, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de dimare/telegestiune. Eligibile pentru accesarea acestui program sunt unităţile administrativ-teritoriale, organizate la nivel de comună, oraş, municipiu sau județ.

    Trimite prin e-mail