marți, 31 octombrie 2023

Publicat la 10/31/2023 09:15:00 a.m. de

Sute de elevi au vizitat Primăria Mediaș, Muzeul Municipal și Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth”, la „Școala Altfel“

Mai multe unități de învățământ din municipiul Mediaș au desfășurat, săptămâna trecută, programul „Școala Astfel”. În cadrul acestuia, elevii au vizitat sediul Primăriei Mediaș, s-au întâlnit cu edilii și au aflat mai multe despre administrația publică locală. Totodată, la sediul Bibliotecii Municipale „Stephan Ludwig Roth” au fost organizate o serie de activități, iar Muzeul Municipal și-a prezentat expozițiile copiilor interesați.
 
 
Primăria Municipiului Mediaș a sprijinit, în săptămâna 23-27 octombrie, unitățile de învățământ care au ales această perioadă pentru desfășurarea programului „Școala Altfel”. Astfel, elevi de la unitățile de învățământ din oraș și nu numai, au trecut pragul Primăriei Mediaș, au participat la o serie de activități cultural – educative la Biblioteca Municipală Stephan Ludwig Roth, sau au vizitat expozițiile de la Muzeul Municipal.
 
În vizită la primărie
 
Una dintre locațiile vizitate de elevii care participat săptămâna trecută la programul „Școala Altfel”, a fost sediul Primăriei Mediaș. În această locație, copiii au avut ocazia să vadă cum merg lucrurile în administrația publică locală. Astfel, clasele a I-a B și a I-a C ale Liceului Teoretic „Roth – Oberth” au vizitat sediul municipalității, unde cei mici au fost întâmpinați de primarul Gheorghe Roman și de directori din cadrul instituției. Copiii, îndrumați de profesoarele Delia Maca și Melitta Homm, s-au familiarizat cu o serie de activități desfășurate în cadrul primăriei și au intrat, pentru scurt timp, în rolul aleșilor locali.

  
Prin intermediul Bibliotecii Municipale „Stephan Ludwig Roth”, în cadrul „Săptămânii Altfel”, au fost desfășurate activități cultural–educative, care i-au implicat pe elevii clasei a III-a B Step by Step a Şcolii Gimnaziale Numărul 4, îndrumaţi de profesoarele Liliana Marcu și Diana Tutelea, dar și pe elevii clasei a I-a ai Şcolii Gimnaziale „George Popa”,  îndrumaţi de profesorul Daniela Dragoman. Aceștia au fost purtați în călătorii în lumea cărților și antrenați în ateliere de creativitate. De asemenea, Muzeul Municipal Mediaș a fost vizitat de peste 400 de elevi de la diferite unități de învățământ din Mediaș și împrejurimi. Expozițiile muzeului au fost admirate de elevi de la Școlile Gimnaziale Numărul 4, „George Popa”, „Cireșarii”, Liceul Teoretic „Roth-Oberth”, dar și de la Școala Gimnazială din Giacăș și de la Colegiul „Octavian Goga” din municipiul Sibiu.
 
La alegere
 
Programul „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi este derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia fiecărei unităţi de învăţământ, conform ordinului Ministrului Educaţiei privind structura anului şcolar valabil în anul şcolar respectiv. „Școala altfel” este un program național al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor preșcolari/elevilor. Cadrele didactice vor proiecta, testa și evalua abordări eficiente pentru dezvoltarea acestor competențe și abilități. Programul oferă un spațiu de experimentare în care atât cadrele didactice, cât și elevii sunt încurajați să își manifeste creativitatea și să îmbine într-un mod atractiv teoria cu aplicațiile ei din viața de zi cu zi, învățarea cu preocupările individuale într-un context favorabil dezvoltării socio-emoționale.
    Trimite prin e-mail