Joi 14 Decembrie
2023 a avut loc, la restaurantul
Mercure Binderbubi Mediaș, conferința de închidere a proiectului „Impreună
plantăm dezvoltare și armonie în Valea Viilor”. Peste 100 de persoane, lideri
formali și informali din comunitățile beneficiare, reprezentanți ai
partenerilor și ai presei, dar și beneficiari au luat cuvântul la o altfel de
conferință.
Conferința a fost deschisă cu intonarea imnului național al României și a imnului comunei Valea Viilor iar apoi au luat cuvântul peste 40 de persoane, începând de la echipa de implementare continuând cu parteneri, beneficiari, furnizori de servicii și alți stakeholderi. Printre cuvântări au avut loc momente speciale de muzică și poezie. În cadrul conferinței s-a prezentat și diseminat ghidul de bune practici rezultat în urma activităților desfășurate în cadrul proiectului, cu recomandări de intervenții și activități care au efect de multiplicare în comunitate. Cuvintele cheie care au caracterizat conferința au fost “impreună” și “armonie”, exact ca și titlul proiectului, fiind un moment de bucurie și rememorare a reușitelor din proiect dar și un prilej de a discuta despre continuitatea și de sustenabilitatea activităților în comunități.
Aceste inițiative agricole și horticole au servit drept catalizator pentru discuții, studii și ameliorări în ceea ce privește problemele sociale, economice, de infrastructură și politici publice cu care se confruntă beneficiarii proiectului. În paralel, copiii și tinerii din comunități au fost implicați în acțiuni menite să sprijine dezvoltarea stimei de sine, participând la activități de advocacy și la sesiuni motivaționale pentru continuarea studiilor, dezvoltând astfel noi abilități de comunicare.
Proiectul a mobilizat peste 1000 de beneficiari din 2 orașe, 8 comune și 19 sate aparținătoare, cuprinse în raza teritorială a GAL Podișul Mediașului, județul Sibiu, pentru a participa la un proces amplu de îmbunătățire ireversibilă a calității vieții. Acest proces a avut impact asupra populației de etnie romă, a persoanelor vulnerabile, a celor aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială, a vârstnicilor, șomerilor și persoanelor cu dizabilități.
Pe parcursul implementării proiectului, contribuind la diversitatea și succesul acestuia s-au alăturat mai mulți parteneri:
• Școala Gimnazială “Marțian Negrea” din Valea Viilor;
• Primăria Comunei Moșna și Școala Gimnazială “Stephan Ludwig Roth” din Moșna;
• Primăria Orașului Copșa Mică;
• Primăria Comunei Târnava și Liceul Tehnologic “Stănescu Valerian” din Târnava;
• Primăria Comunei Hoghilag și Școala Gimnazială Hoghilag;
• Primăria Comunei Axente Sever;
• Primăria Comunei Brateiu și Școala Gimnazială Brateiu;
• Primăria Comunei Bazna și Școala Gimnazială Bazna.
Proiectul este derulat de Fundatia Open Fields în parteneriat cu Comuna Valea Viilor, Județul Sibiu prin programul Active Citizens Fund - Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
"Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă"
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.