luni, 15 ianuarie 2024

Publicat la 1/15/2024 03:49:00 p.m. de

Experiența Culinară Istorică la Palatul Brukenthal din Avrig: Eveniment de prezentare – Transilvania Culinară (P)

 

Palatul Brukenthal din Avrig va găzdui miercuri, 17 ianuarie, de la ora  18.00, o Experiența Culinară Istorică – Eveniment de prezentare – Transilvania Culinară.

 
Foto: Palatul Brukenthal Avrig
 
Prezentare la nivel internațional prin Livestream Romania a primului itinerariu de 4/7 nopti promovat si oferit către Europa si lumea întreagă sub înaltul patronaj al Consiliului Europei
Historic Cafes Route Romania, prezinta preparate istorice adunate din principatele românești într-un show culinar.
 
Este o deosebită onoare și plăcere de a vă invita la Palatul Brukenthal Avrig cu ocazia organizării Revelionului Bucatarilor, desfășurat anul acesta în cadrul rutei culturale Historic Cafés Route – Ruta Cafenelelor Istorice din Europa - sub înaltul patronaj al Consiliului Europei pentru a pune în valoarea tradiții culinare istorice românești din întreaga țară într-un show culinar - la Avrig.
 
În deschiderea evenimentului va avea loc prin transmisie live către Europa via Livestream Romania, prezentarea in premiera pentru Ruta Cafenelelor Istorice din Europa si a Programului Rutelor Culturale promovate sub înaltul patronaj al Consiliului Europei, prima oferta de calatorie in premiera, cu destinantia finală Romania – Balea Lac, Hotelul de Gheață.
 
Momentul istoric va pune în aplicare prevederile stabilite la Forumul internațional al Rutelor Culturale organizat în octombrie 2019 la Sibiu unde au fost stabilit în cadrul unei document de lucru pașii care trebuie urmați pentru a pune în aplicare misiunea stabilita de Consiliul Europei “Cultural Routes FOR Cultural Tourism”, o misiune care poate fi foarte ușor implementată prin Ruta Cafenelelor din Europa, care prin natura membrilor sai (cafenele, restaurante, hoteluri) ofera exact infrastructura necesara pentru a dezvolta itinerarii turistice si a interconecta Rutele Culturale promovate de Consiliul Europei.
 
Sibiul a reușit si în acest context sa devină un lider prin punerea în valoare varsta experinta in managementul cultural si se remarca la nivel internațional cu deosebita performanța de a contribui la:
 
- Gazduirea Forumul International al Rutelor Culturale la Sibiu in octombrie 2019 si a contribui cu expertiză în managementul cultural care se bazează pe experienta dobandita fiind Capitala Culturala a Europei in 2007 si Capitala Europeana Gastronomica în 2019, de asemenea fiind Municipalitatea din Romania care aloca cel mai mare buget pentru agenda culturala si se remarca la nivel internațional cu festivaluri emblematice cum ar fi festivalul internațional de teatru TIF, festivalul internațional de moda FEERIC, Festivalul internațional de arta contemporană, Festivalul internațional de film TIFF si altele.
 
- În al doilea Rand la Sibiu Ruta Cafenelelor Istorice din Europa a găsit un sprijin deosebit pentru a lansa si a pune în aplicare prevederile stabilite tot la Sibiu în anul 2019 de către Directoratul pentru Democrație a Consiliului Europei si lanseaza in premiera pentru Europa primul itinerariu cu destinatia Sibiu si județul Sibiu fiind o Experienta de Iarna la Bâlea Lac, care invita distinșii oaspeți care călătoresc pe Ruta Cafenelelor Istorice din Europa spre Romania cu doua porții de intrare propuse pentru programul pilot, via aeroporturile internaționale de la Cluj-Napoca si Brașov, itinerarii care culminează la Sibiu si demonstrează capacitatea manageriala în contextul turismului cultural de care se bucura Municipiul Sibiu si Județul Sibiu.
 
În deschiderea evenimentului istoric din 17 ianuarie 2024, ora 18:00 care pune în valoare tradițiile culinare din Transilvania, ne permitem să-l cităm pe Domnul Profesor Paul Bloomfield, din Marea Britanie de la Universitatea Oxford Brookes care declara următoarele: “Transilvania are potențialul de concura în contextul turismului gastronomic cu regiuni celebre cum ar fi Toscana sau Antalya, în cazul în care tradițiile culinare ar fi onorate cum se cuvine”, declaratie care ne incurajeza sa depunem eforturi pentru atingerea acstui obiectiv.
 
În sesiune de deschidere a serii în cadrul evenimentului se va adresa membrilor celor membrilor celor 48 de Circuite Culturale, invitatilor, reprezentanților mass-mediei si celor interesați:
 
- Dl. Arnold Klingeis - Ambasador HCR Europa în Romania - introducere HCR Europa
- Dna. Astrid Fodor - Primar al Municipiului Sibiu – Sibiu 2019/2024 Keynote Speech
- Dna. Dr. Iulia Dragut - Președinte ACEEA - introducere ACEEA
- Dl. James Chisnall -Fondator Untravelled Paths London -introducere program turistic - PREMIERA PENTRU EUROPA - HCR Winter Experience în Romania - cu variante de sejur 4/7 Nopți – cu destinatia finală Sibiu.
 
CO-ORGANIZATOR - ASOCIAȚIA CULTURALĂ EURO EST ALTERNATIV (ACEEA)
ACEEA este una din cele mai important asociații profesionale de gastronomie din România. Efectivul membrilor cuprinde specialişti din următoarele regiuni şi oraşe din România: Bucureşti, Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Iaşi, Suceava, Arad, Piteşti, Constanţa, Braşov, Constanța, Maramureş, Făgăraş, Oradea, Târgu Mureş și membri din străinătate: Milano, Rimini, Berna, Belgrad, Livov, Londra, Berlin, Barcelona, Dejeon, Ierusalim, Dortmund, Stockholm, Helsinki. Departamentele organizaţiei: evenimente, relaţii internaţionale, media, training-uri şi specializări, tehnic, divizia culinară Masters of Flames, Divizia Tradiția Culinară, studioul de filmari Gastro Carpatica, secretariat general.
 
ACEEA este membră în următoarele organizaţii mondiale
- World Association of Chefs Societies (W.A.C.S.),
- Asociación de Restauradores Gastronómicos de las Américas y el Mundo (AREGALA).
ACEEA este membră în Federația Patronatului din Turismul Românesc și a Comitetului Sectorial Turistic si reprezinta oficial Romania la competitii, congrese si întruniri de profil la nivel mondial. Începând cu anul 2007 Asociația Culturală Euro Est Alternativ și-a propus manifestări și evenimente cu participare de specialiști din sectorul gastronomic în dorința acoperirii vidului reprezentării artei culinare tradiționale autentice din România la nivel mondial. Un canal potrivit pentru evocarea traditiilor culinare, a istoriei unei regiuni sau țări, considerăm ca îl reprezintă gastronomia. ACEEA dorește să aducă în prim plan conceptul de „bucătărie-cultură”. Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spaţiu extrem de important în viața fiecăruia dintre noi. Ridicarea gătitului de la rangul de „obligaţie conjugală” la statutul de “artă“ presupune schimbarea unei mentalităţi împământenite.
 
Diversitatea joacă un rol important în interacțiune, în dialog intercultural și interprofesional; dorința multora de a uniformiza popoarele, de a le respinge individualitatea și, implicit, obiceiurile, ne va duce la o existență anostă, simplă și monotonă. Suntem diferiți din toate punctele de vedere și tocmai acest fapt reprezintă frumusețea omenirii; iată motivul pentru care ne propunem să oferim o imagine de ansamblu asupra cât mai multor civilizații și tradiţii ale popoarelor Pământului având ca și punct central cultura gastronomică locală. ACEEA este promotorul competițiilor culinare din România care din anul 2007 organizează mai multe manifestări de specialitate anuale pe plan național și internațional.
 
DESFĂȘURAREA EVENIMENTULUI
Bucătării prezenți propun o serie de preparate care surprind spiritul culinar al barocului. Întreaga zi prepararea bucatelor și ornarea sălii vor fi preocuparea principală a reprezentanților Asociației Culturale Euro Est Alternativ: detaliile vor avea misiunea de a dezvălui celor prezenți spiritul baroc al bucătăriei prin preparate, dar și prin sala Palatului Brukenthal din Avrig.
 
MENIUL SERII
În vederea respectării temei regalului gastronomic, aceea de a cuprinde elemente definitorii, istorice ale bucătăriei românești vor fi cuprinse, printre specialitatile serii, rața umplută, pateul de raci alifiat cu unt nesărat, galbenus din ou de prepeliță și chutney din gutui, batog de peşte afumat, trilogie de icre de știucă, păstrăv, păstrugă, unt negru cu ceapă verde, carpaccio de gulie, crispy leuștean verde, lăstari de microplante, colțunași crocanți, ulei aromatizat cu trufe și pătrunjel, mousse de hribi și fulgi de praz, foie gras, quenelle de curcan, file de păstrăv si păstrăv somonat cu mousse de năut și emulsie de mazăre, consomme de fazan cu colțunași umpluți cu carne, ruladă de berbecuț cu momite, dovleac copt, morcov roșu, sos de ceapă albă si multe alte surprize culinare care va vor incanta papilele gustative si ochiul prin design si interpretare artistică.
 
HCR ROMÂNIA
Historic Cafes Route oferă vizitatorilor oportunitatea de a porni într-un itinerar tematic încântător, de a face un pas înapoi în timp, de a se bucura de luxul cafenelelor de aur, de a se familiariza cu rolul important pe care l-au jucat în trecut și de a continua să modeleze în prezent istoria culturală a Europei. Natura membrilor Rutei Cafenelelor Istorice, reprezentând cafenele, restaurante și hoteluri, oferă traseului nostru infrastructură pentru a proiecta împreună cu membri noștri produse turistice care fac posibilă interconectarea cu cele 47 Rute Culturale promovate de Consiliul Europei, esența culturală a bătrânului continent, traseele culturale care au fost considerate de statele membre ale Consiliului Europei că reprezintă cel mai bine istoria, evoluția si patrimoniul Europei.
 
„Vă rog să acceptați invitația noastră de a sărbători împreună, la Avrig, un important pas pentru programul de promovare a tradițiilor culinare istorice românești în cadrul Rutelor Culturale, deschizând un nou orizont pentru că moștenirea și istoria noastră europeană comună să fie oferită ca experiențe culinare si turistice către turiști din țară, europeni și la nivel internațional, o experiență culturală, istorică, culinară și cu aromă de cafea în cadrul traseului cultural Historic Cafes Route.”, transmite Arnold Klingeis, Ambasador HCR Europa în Romania.
 
Rezervari se pot face la numărul de telefon 0726 – 234417 sau prin email la rezervari@palatulbrukenthalavrig.ro!
Va așteptam cu drag! Am fi onorați să ne fiți alături la Avrig, Palatul Brukenthal, în data de 17 ianuarie, ora 18:00!
    Trimite prin e-mail