miercuri, 3 iulie 2024

Publicat la 7/03/2024 11:14:00 a.m. de

,,Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc“ vol III, ediția A IV-A, a văzut lumina tiparului. este o ediție completată și adăugită realizată într-o formă grafică de excepție

 

Volumul III al seriei ,,Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc“ a ajuns la a patra ediţie, ultimele trei apărând după plecarea la cer a lui Ion Gavrilă Ogoranu, simbolul Rezistenţei Anticomuniste Făgărăşene, ca o promisiune făcută lui şi, de bună seamă, acum îndeplinită, scrie Monitorul de Făgăraș.

Foto: Monitorul de Făgăraș

Fiecare dintre cele patru ediţii ale Volumului III a adus ceva nou faţă de precedenta. Cea de faţă este completată cu noi capitole de mărturii ale făgărăşenilor implicaţi în Rezistenţa Anticomunistă,  cu documente și fotografii. Luptătorii din munți, tinerii făgărășeni, sunt prezentați într-un capitol distinct, spre neuitare. Am rezervat un alt capitol informatorilor și trădătorilor din satele făgărășene, pentru a fi cunoscuți. Materialele publicate în această ediție sunt însoțite și de documente, unele obținute de la supraviețuitori și urmași, altele din arhivele CNSAS. ,,Pomelnicul“, așa cum l-a denumit Ion Gavrilă Ogoranu, a fost completat cu alți localnici pe care i-am identificat în timpul documentării mele prin satele făgărășene.  Primele trei ediţii s-au epuizat destul de repede, iar acest lucru m-a obligat să mă gândesc la următoarea ediţie şi la promisiunea făcută domnului Ion Gavrilă Ogoranu de a aduce în faţa oamenilor, iubitori de istorie sau nu, Rezistenţa Anticomunistă Făgărăşeană. ,,Te vei ocupa de volumul III după ce eu nu voi mai fi“. Era o mare onoare pentru mine. Astăzi putem răsfoi, aşa cum zicea coautorul, paginile Volumului III, într-o formă nouă, şi totodată putem afla alte mărturii ale luptătorilor anticomunişti  făgărăşeni.

Cartea, un lux necesar

Într-o lume a tehnicii, ar părea că poate fi înlocuită CARTEA, dar nu este aşa. A devenit un obiect de lux, dar un lux necesar, care se încăpăţânează să fie prezent în această lume efemeră. CARTEA dă prilejul unor întâlniri frumoase şi senine, în care oamenii  schimbă idei şi opinii, socializează, stând departe de lumea robotizată. Răsfoind paginile unei cărţi, ai ocazia să te afunzi în lumea liberă, oferită în dar de autor. Nu eşti demodat, cum înclină să creadă generaţia tânără, ci înţelegi şi intri mai uşor în comuniune cu subiectul. Avea dreptate şi în această privinţă Ion Gavrilă Ogoranu. ,,Când citeşti o carte, ajungi până la inima personajelor, le înţelegi şi le iubeşti. La un ecran ce poţi iubi? Este timp şi pentru el, oricum ocupă tot timpul tinerilor. În munţi, noi nu ne-am despărţit de cărţi, când nu le aveam fizic, le purtam în gând”. Eroul făgărăşean ne-a oferit CARTE şi a îndemnat să fie răsfoită. Este motivul pentru care acest volum  ajunge  în faţa cititorilor.

Foto: Monitorul de Făgăraș

 ,,Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc“, șapte volume

Seria ,,Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc“ semnată de Ion Gavrilă Ogoranu are şapte volume. Este CARTEA care stă la cumpăna dintre istorie şi literatură, singura care redă fidel adevărul anilor dominaţi de suferinţă în Ţara Făgăraşului, când s-a încheiat o epocă istorică şi o alta i-a luat locul.

,,Am scris pentru a lăsa mărturie că acest colţ de ţară nu şi-a plecat capul de bunăvoie în faţa comunismului. Să se ştie că au existat oameni care, cu sângele lor, au spălat faţa României, pătată de laşităţi şi trădări. Copiilor şi nepoţilor să nu le fie ruşine să se numească români” explica Ion Gavrilă Ogoranu la apariţia primului volum al seriei. Şi mai este încă un motiv. Să nu fie daţi uitării luptătorii anticomunişti făgărăşeni şi lupta lor pentru salvarea neamului românesc. Îmi aduc aminte cât de dezamăgiţi au fost Ion Gavrilă Ogoranu  şi Ion Ilioiu când au aflat despre  manifestarea organizată la Făgăraş pentru ,,700 de ani de atestare documentară a Făgăraşului”.

În Cetatea Făgăraşului a avut loc aniversarea, s-a vorbit mult, s-au prezentat pagini întregi de istorie şi făgărăşenii care au scris-o, s-au editat cărţi, şi încă una aniversară, s-au făcut medalii din bronz, s-au decorat unii pe alţii, a fost o frumoasă şi documentată prezentare. Dar incompletă. A lipsit pagina de istorie recentă, cea scrisă cu sânge de generaţiile primelor decenii din veacul trecut.  Şi, mai mult decât atât, eroii anticomunişti n-au fost invitaţi, iar în privinţa decoraţiilor, ei n-au fost trecuţi pe listă. ,,Dacă au furat ei Revoluţia, care s-a petrecut acum de curând, cum să nu fure nişte morţi, care nu mai pot vorbi şi nişte întâmplări care au fost cu jumătate de veac în urmă” au rezumat cu tristeţe şi dezamăgire cei doi eroi. Ediţia a patra a Volumului III ,,Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc“ îşi propune, prin urmare, să completeze golul existent în istoria recentă a Făgăraşului, prin mărturiile localnicilor care au trăit evenimentele, prin ,,pomelnicul“ făgărăşenilor implicaţi în Rezistenţa armată şi Rezistenţa pasivă Anticomunistă din Ţara Făgăraşului, cu documente  şi cu fotografiile acestora.

CARTEA poate fi o bună sursă de cercetare  pentru istoricii care vor însăila, cândva,  firul istoriei recente  şi poate  nu se vor apleca numai asupra arhivelor scrise de adversarul Rezistenţei Anticomuniste, Securitatea. (Lucia BAKI) 

    Trimite prin e-mail