„Adunarea Parlamentară a OSCE recunoaște acțiunile Rusiei drept genocid al poporului ucrainean!“, arată deputatul medieșean Christine Thellmann.
„În ultima săptămână am fost prezentă la toate lucrările din comisii și plenul celei de-a 31-a Sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, eveniment desfășurat la Palatul Parlamentului.
Rezoluția de la București recunoaște acțiunile Rusiei drept genocid împotriva poporului ucrainean.
Unul dintre punctele din această rezoluție solicită celor 53 de state participante la OSCE să depună eforturi pentru de-ocuparea Crimeei și a tuturor teritoriilor ocupate ale Ucrainei prin sprijinirea Formulei de Pace și a Platformei Crimeea. Rezoluția solicită înființarea unui Tribunal Special pentru a-i aduce pe ruși în fața justiției pentru crimele comise în timpul războiului agresiv împotriva Ucrainei, pentru a efectua investigații internaționale și naționale privind atrocitățile în masă, crimele, violurile comise de armata rusă și multe altele.
Sesiunea de la Bucureşti a avut drept temă generală „Perspectiva parlamentară privind rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate”. Alte teme de impact dezbătute în comisii au făcut referire la situaţia din Orientul Mijlociu, parcursul european al Republicii Moldova, situaţia drepturilor omului şi evoluţii economice în regiunea OSCE, deteriorarea situaţiei drepturilor omului în regiunea Transnistreană a Republicii Moldova.
În plus, în calitatea mea de membru al Relației tinerilor parlamentari din cadrul AP OSCE am organizat un eveniment conex al AP OSCE cu tema „Împuternicirea tinerilor parlamentari: Promovarea cooperării în domeniul energiei, mediului și digitalizării pentru un viitor sigur și durabil”. La eveniment au fost prezenți și o serie de demnitari români din ministerele conexe care au avut ocazia să interacționeze cu cei 40 de tineri parlamentari, membri ai AP OSCE.
Tinerii parlamentari pot găsi soluții pentru un viitor sustenabil prin:
1. Asigurarea unui viitor verde: Tinerii parlamentari pot juca un rol crucial în promovarea politicilor energetice durabile și a tehnologiilor verzi, contribuind la combaterea schimbărilor climatice și la protejarea mediului pentru generațiile viitoare.
2. Conectarea la era digitală: Implicarea tinerilor parlamentari este esențială pentru a facilita accesul echitabil la internet și tehnologii digitale, stimulând inovația și prosperitatea economică în era digitală.
3. Cooperare globală pentru un viitor prosper: Tinerii parlamentari pot consolida cooperarea internațională în domeniul energiei, mediului și digitalizării, promovând soluții durabile și echitabile la nivel global.“, a transmis deputatul liberal Christine Thellmann.