miercuri, 24 iulie 2024

Publicat la 7/24/2024 08:01:00 a.m. de

„Gala Hoghilag, Tărâmul Tuberozelor“ va avea loc, anul acesta, în perioada 3-4 august

Cel mai cunoscut eveniment din Hoghilag va avea loc anul acesta în primul week-end din luna august. Participanții vor avea parte de tururi ghidate în grădinile cu tuberoze, evenimente culturale, momente artistice cu muzică interbelică, proiecție de film, lansare de carte și multe surprize. Gala din acest an va fi deschisă de Crosul „Inimi și Tuberoze” care va avea loc în dimineața zilei de 3 august. Numărul de participanți la cros este limitat la 150.
 

Starea de vegetație a tuberozelor din Hoghilag este una avansată anul acesta, iar producătorii de flori au stabilit ca evenimentul „Gala Hoghilag, Tărâmul Tuberozelor” să se desfășoare în zilele de 3 și 4 august. Primăria Comunei Hoghilag, în parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, organizează această manifestare, cu punct central în curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag unde vor fi și producători locali cu produse agroalimentare în același format ca și în anii precedenți. Astfel, vor fi organizate tururi ghidate în grădinile de tuberoze, ateliere de lucru pentru copii, momente artistice cu muzică interbelică, proiecție de film și lansare de carte.
 
Vânătoare de trufe
 
În premieră, anul acesta vor participa și vânători de trufe, cu trufe proaspete și produse procesate care au în compoziție trufe și se vor organiza, pentru grupuri, excursii în pădurile din proximitatea Sighișoarei.  Aici, turiștii vor avea ocazia să participe activ la o vânătoare de trufe, alături de profesioniști care dețin câini antrenați special pentru depistarea subtilelor arome ale trufelor, supranumite ca „aurul negru” din pădurile României. Archita Hunt - Vânătorii de Trufe, ce au ca motto „Natura este locuința noastră și în mijlocul naturii ne simțim acasă”, promit, pentru cei care vor avea curiozitatea, să îi conducă către o experiență excepțională în frumusețea pădurilor din Archita, unde aventura este însoțită de aroma trufelor.
 
Start la înscrieri
 
Anul acesta, Gala Tuberozelor se va deschide printr-un cros inedit intitulat „Inimi și Tuberoze”. Traseul concursului de alergare va porni din Hoghilag, va avea o lungime de aproximativ 6 kilometri, o diferență de nivel de 100 metri, punctul de finish fiind în centrul satului Prod, acolo unde participanții vor primi, ca răsplată a efortului lor, biletul de intrare la un branch unde vor putea degusta bunătăți locale. Numărul de participanți este limitat la 150, principiul alocării numerelor de concurs fiind „primul venit, primul servit”. Fiecare participant va primi gratuit un tricou de alergare, pe care îl pot purta în timpul alergării și un număr de concurs. Cei care ajung la finish vor primi medalii de finisher, iar primii 3 câștigători, premii.  Ora de start a concursului va fi 9:00, în dimineața zilei de 3 august. „Crosul este dedicat iubitorilor de mișcare, participanților de toate vârstele, de la copii la adulți, oferind o oportunitate de socializare și recreere pentru localnici și vizitatori. Traseul se poate parcurge lejer într-o oră, poate puțin peste o oră, pentru cei mai leneși. Celor care nu au antrenament, le recomandăm să nu forțeze, să parcurgă cu bucurie și zonele de traseu care presupun urcare. Ultimii 2 kilometri se coboară, un adevărat premiu pentru cei care aleargă. Crosul  «Inimi și Tuberoze» este mai mult decât o competiție sportivă, este o sărbătoare a comunității, a naturii, a sportului și a tradițiilor locale. Să ne vedem sănătoși, voioși și cu multă energie pozitivă!” spun organizatorii evenimentului.
 
Produs cu Indicație Geografică
 
În prezent, pentru „Tuberoza de Hoghilag” se întocmește documentația și se fac studii complexe pentru a obține recunoașterea de către Comisia Europeană a calității de produs cu Indicație Geografica Protejată. Tuberoza este prima floare din România și a treia din Europa care va obține o astfel de recunoaștere.
    Trimite prin e-mail