joi, 8 august 2024

Publicat la 8/08/2024 01:10:00 p.m. de

Expoziţie temporară: „Comori pe pergament şi hârtie. Mărturii ale scrierii la Mediaş înainte de 1600”

Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, în parteneriat cu Asociaţia Locului Natal Mediaş, Biserica Evanghelică C.A. Mediaş, Facultatea de Istorie şi Filozofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Centrul TransScript Cluj-Napoca și Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien, organizează la sediul Muzeului Municipal Mediaș expoziția temporară „Comori pe pergament şi hârtie. Mărturii ale scrierii la Mediaş înainte de 1600”.


Expoziţia reuneşte fragmente manuscrise, codici, registre, incunabule și cărți vechi din patrimoniul orașului Mediaș, toate de o valoare științifică și culturală deosebită, datate în perioada secolelor XV – XVI, majoritatea aflate în colecția Bisericii Evanghelice, dar și a Muzeului Municipal. Exponatele prezentate sunt grupate în trei secvențe cronologice distincte. Prima este dedicată Evului Mediu, a doua acoperă perioada receptării și adoptării Reformei religioase în Transilvania, iar a treia surprinde modul în care moștenirea scrisă medievală și timpuriu modernă sunt receptate și înțelese în momentul de față de către comunitatea locală și cea științifică. Expoziția își propune să ilustreze progresele unei așezării săsești de la Mediaș prin filtrul acumulărilor de ordin intelectual și al patrimoniului scris într-o epocă de tranziție de la Epoca Medievală la cea modernă.
Expoziția prezentată acum publicului larg este o continuare firească a proiectului de cercetare intitulat „Cultura scrisului și lecturii la Mediaș în secolele XIV-XVI. Protejare, reconstrucție virtuală și analiză științifică a unei biblioteci parohiale și gimnaziale transilvănene” demarat în anul 2022, sub coordonarea domului Conf. dr. Adinel Dincă de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.
Vernisajul expoziţiei va avea loc sâmbătă, 10 august, ora 16:00.

Expoziţia va fi deschisă la sediul Muzeului Municipal, Str. M. Viteazu, Nr. 46, în perioada  10 august –  29 septembrie 2024.
    Trimite prin e-mail