miercuri, 7 august 2024

Publicat la 8/07/2024 08:08:00 a.m. de

Întâlnirea sașilor la Ighișu Nou

Luni, 5 august a avut loc, la Ighișu Nou, întâlnirea sașilor din localitate. Evenimentul a debutat dimineața la ora 10:30 în sunetul clopotelor, cu primirea participanților în curtea Bisericii Evanghelice. La ora 11:00 a urmat slujba religioasă la care au participat aproximativ 130 persoane, biserica devenind neîncăpătoare. După oficierea slujbei religioase, toți cei prezenți s-au deplasat la Cimitirul Evanghelic, unde au spus o rugăciune, s-au recules și au depus coroane de flori la mormintele celor dragi. 


Organizatorul evenimentului, Astrid Torner, a mărturisit că unul dintre scopurile principale ale întâlnirii sașilor din Ighișu Nou a fost acela de a-i readuce pe meleagurile de unde au plecat și de a arăta tinerilor cum arată zona de unde au emigrat părinții sau bunicii lor. Un alt motiv a fost acela de a se reîntâlni cu oamenii localității, alături de care au copilărit și au trăit în bună vecinătate.
 
Întâlnire deosebită
 
La eveniment a fost prezent și Viceprimarul municipiului Mediaș, Dan Sima și reprezentanți ai Consiliului Local, care au lăudat inițiativa organizării unui astfel de eveniment și au urat un „bun venit acasă” celor prezenți, mulțumind că au adus națiunii române o experiență civică, o bogată tradiție industrială și o strălucitoare moștenire culturală cu care astăzi, noi toți, ne mândrim. Totodată, a prezentat proiectele administrației care sunt în curs de desfășurare și cele care vor urma. La rândul lor, reprezentanții comunității săsești au mulțumit administrației locale pentru sprijinul oferit dar si pentru schimbarea în bine de care se bucură localitatea.
 
Program artistic
 
Evenimentul a continuat cu un program de dansuri săsești pregătit de elevii Școlii Gimnaziale din Ighișu Nou, coordonați de profesorul Ioan Aldea. La manifestare au luat parte 160 de persoane din Germania, la care s-au adăugat localnici de naționalitate română, care au vrut să petreacă câteva momente alături de cunoscuții lor.
    Trimite prin e-mail