marți, 6 august 2024

Publicat la 8/06/2024 09:22:00 a.m. de

Șantiere deschise la fosta Aviație. Primarul Gheorghe Roman a verificat lucrările și stadiul de realizare a acestora

La fosta unitate de aviație din Mediaș sunt în construcție un Centru Comunitar Medico-Social și un Centru Multifuncțional-Educațional. Ambele proiecte sunt finanțate cu fonduri europene. În corpul R se contruiește un Centru Comunitar Medico-Social, care va veni în sprijinul persoanelor vulnerabile din oraș, proiect executat în proporție de 60%. În corpul E este în construcție un Centru Multifuncțional-Educațional, al cărui stadiu fizic de realizare este de 32%.
 


 
Conducerea Primăriei Mediaș a vizitat șantierele celor două centre aflate în construcție la fosta unitate militară de aviație, ambele finanțate cu fonduri europene. În corpul R se contruiește un Centru Comunitar Medico-Social. Acesta va oferi servicii educaționale, sociale, sprijin medical, psihologic, dar și asistență juridică persoanelor vulnerabile. Proiectul a fost executat în proporție de circa 60% și ar trebui finalizat anul acesta. „În momentul de față este realizat un procent de 60% din întreaga lucrare. Sperăm că până la sfârșitul acestui an să se termine în totalitate. Ca și funcționalitate, este un centru medico-social, care deservește persoanele defavorizate. Clădirea are suprafață construită de 750 de metri pătrați. Dispune de cabinete medicale, vestiare, sală de recreere, sală de activități, sală de mese, precum și anexe. În spatele clădirii va fi amenajat un spațiu verde, împreună cu o terasă pe care se vor recrea toți beneficiarii” a explicat Mihaela Calborean, Manager de proiect.
 
Centru medico-social
 
Proiectul „Centru Comunitar Medico – Social Corp R, Aviație” beneficiază de finanțare din fonduri europene nerambursabile, inițial prin POR 2014 – 2020, Axa Prioritară 9, Prioritatea de Investiții 9.1, Componenta 1– Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban. Obiectivul întregului proiect este de a sprijini comunitatea defavorizată din municipiul Mediaș, prin înființarea unui centru medico-social, în cadrul căruia populația marginalizată să beneficieze de servicii educaționale, sociale, sprijin medical, psihologic și asistență juridică.
 
Gata în 2025
 
În corpul E este în construcție un Centru Multifuncțional-Educațional. Clădirea reabilitată va găzdui printre altele o sală de teatru și spectacole, vestiare, cabine, sală de dansuri, sală de canto, ateliere meșteșugărești, săli expoziționale și săli pentru diverse întâlniri. Stadiul fizic de realizare al proiectului este de 32%. „Am făcut o verificare asupra lucrărilor și stadiul de realizare a acestora la Centrul Multifunțional de la Corpul E. Stadiul fizic este de 32%, s-au executat majoritatea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistență, s-a realizat şarpanta, s-au făcut tencuieli în zonele de consolidare. Proiectul pentru Corpul E a fost inclus în programul 2021-2027, acesta fiind etapizat, făcând parte din proiectul mare de îmbunătățire a calității vieții și a mediului în municipiul Mediaș” spune Daniela Pușcaș, Manager de proiect.
 
Centru multifuncțional
 
Reabilitarea corpului E de la fosta aviație, prin crearea unui Centru multifuncțional educațional are scopul de a oferi oportunități sănătoase și sigure de petrecere a timpului liber pentru un număr mare de medieșeni, de toate vârstele. Acesta face parte din proiectul „Îmbunătățirea calității vieții și a mediului urban în municipiul Mediaș – I”, finanțat inițial prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Prin implementarea proiectului se vor crea spații și se vor achizitiona dotări necesare pentru organizații și instituții care desfășoară activități educaționale în municipiul Mediaș: trupe de teatru, dans, canto, Clubul Pensionarilor, Clubul Elevilor, ateliere meșteșugărești, spații expoziționale. În cadrul proiectului sunt propuse spre realizare în principal o sală multifuncțională de teatru și spectacole cu vestiare, spațiu depozitare, sală de machiaj si grupuri sanitare, sală de dansuri și repetiții, sală de canto, ateliere pentru machetare și printare tridimensional, ateliere mesteșugărești, săli expoziționale, săli pentru diverse întâlniri.
    Trimite prin e-mail