sâmbătă, 3 august 2024

Publicat la 8/03/2024 08:35:00 p.m. de

Turcan: Ca ministru al Culturii îmi doresc ca ceea ce sașii au construit aici, în Ardeal, să rămână peste timp (CP)

„Sibiul este, în aceste zile, capitala simbolică a sașilor din întreaga lume. Aici, la Sibiu, sub motto-ul <Pretutindeni acasă>, sașii transilvăneni plecați in străinătate își întăresc legăturile cu patria lor de origine, cu prietenii rămași în țară și aduc cu ei tânăra generație, pe pământul părinților și bunicilor lor”, transmite Raluca Turcan.

Foto: Raluca Turcan

 „Mi-a făcut plăcere să fiu parte din acest eveniment de anvergură, care se desfășoară sub patronajul Președintelui României, Klaus Iohannis. Aflată la cea de-a doua ediție, „Întâlnirea Internațională a Sașilor” este prilej de sărbătoare pentru Sibiu și pentru Transilvania.

Parada porturilor populare pe care am văzut-o astăzi în centrul orașului mi-a umplut sufletul de emoție și mi-a oferit un real motiv de mândrie – atât ca ministru al Culturii, cât și ca sibiancă. Atașamentul unei comunități față de tradiție constituie baza identității ei, din care izvorăște ulterior marea cultură. Felicit comunitatea sașilor transilvăneni pentru acest act de reafirmare a identității sale, ce transcende granițele și timpul.
Unul dintre evenimentele deosebite din cadrul „Întâlnirii Internaționale a Sașilor” este expoziția pe care am inaugurat-o la Sala Thalia, dedicată împlinirii a 800 de ani de la emiterea Diplomei Andreiane de către regele maghiar Andrei al II-lea. Această diplomă a avut un rol foarte important pentru sașii ardeleni, devenind reper fondator pentru o întreagă comunitate. Libertățile asigurate prin diploma menționată au rămas în vigoare timp de 650 de ani, până în epoca modernă și au contribuit la menținerea acestei comunități timp de opt secole.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Reamintesc în acest context bunele relații pe care sașii le-au avut cu celelalte comunități din Ardeal, precum și prețuirea de care această comunitate s-a bucurat și se bucură în rândurile majorității românești.Prin urmare, nu e deloc o întâmplare că românii au ales, în două rânduri, un reprezentant al sașilor transilvăneni – pe domnul Klaus Iohannis – drept președinte al României.
Ca ministru al Culturii îmi doresc ca ceea ce sașii au construit aici, în Ardeal, să rămână peste timp. Reafirm de aceea sprijinul Ministerului Culturii pentru conservarea și restaurarea patrimoniului cultural din Sibiu și din Ardeal, inclusiv prin protejarea bisericilor aparținând comunităților săsești.

Menționez că Institutul Național al Patrimoniului a lansat, chiar luna trecută, un nou apel de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice. Acțiunea tematică intitulată 𝐄𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐂𝐮𝐥𝐭 va permite și restaurarea unor vechi lăcașuri de cult ale sașilor transilvăneni, demers care comunică respectul statului român pentru trecutul și viitorul nostru comun.

De asemenea, tot în vederea protejării moștenirii săsești, Ministerul Culturii a derulat câteva proiecte concrete în județul Sibiu, dintre care : biserica evanghelică din Dobârca; Sediul OAR Filiala Sibiu-Vâlcea din str. Mitropoliei nr. 17; Bastionul Soldisch sau Bastionul Mercenarilor. Un alt edificiu restaurat de Ministerul Culturii este Biserica Săsească din Alma Vii, care a câștigat în acest an unul dintre cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu, premiul Europa Nostra.
Totodată, mă bucur că după ani de așteptare, am reușit ca Patrimoniul Parohiei Evanghelice care se află în Muzeul Național Brukenthal să fie recunoscut de Colegiul Muzeului Național Brukenthal și de membrii Parohiei Evanghelice din Sibiu.
Mulțumesc instituțiilor publice care au grijă de patrimoniul cultural al județului, cum ar fi Muzeul Național ASTRA (care duce mai departe moștenirea săsească prin programul ASTRA Multicultural), dar și Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu și consiliile locale din județ.
Felicit din inimă organizatorii „Întâlnirii Internaționale a Sașilor”: Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania (FDGT) – filială a Forumului Democrat al Germanilor din România, Biserica Evanghelică C.A. din România, asociațiile sașilor transilvăneni din Germania, Austria, SUA și Canada, precum și organizațiile de tineret ale acestora.
Îi mulțumesc în mod special domnului Martin Bottesch, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania pentru invitația adresată de a participa la acest eveniment și felicit Forumul pentru organizarea acestei întâlniri de mare ținută”, a postat ministrul Culturii.
    Trimite prin e-mail