marți, 3 septembrie 2024

Publicat la 9/03/2024 03:00:00 p.m. de

Christine Thellmann: „Am votat astăzi inițiativa PNL pentru neimpozitarea pensiilor de până la 3000 de lei “

„PNL a crescut pensiile când nimeni nu mai spera că se va întâmpla. Așa știm noi să facem politică, fără prea multe vorbe și laude.“, a transmis azi deputatul liberal Christine Thellmann. 


Am votat astăzi inițiativa PNL pentru neimpozitarea pensiilor de până la 3000 de lei.
Bugetul alocat pensiilor a crescut considerabil în ultimii cinci ani, cu o contribuție majoră a guvernelor PNL.
Iată ce spun cifrele: bugetul de pensii în 2020 a fost de 81,4 miliarde de lei, iar în 2024 acest buget a ajuns la 136,3 miliarde lei, respectiv mai mare cu aproape 55 de miliarde de lei.
Atât timp cât PNL s-a aflat la guvernare, valoarea punctului de pensie a crescut cu peste 60%.
Pentru pensiile mai mari de 3000 de lei impozitarea se va face doar pentru sumele care depășesc acest prag. Astfel, pentru o pensie de 4000 de lei, impozitarea de 10% se va face doar pentru 1000 de lei, iar persoana va rămâne cu o pensie de 3.900 de lei.“, a arătat azi deputalul medieșean, într-o postare pe pagina sa de socializare.
 
• PNL a susținut de mai multă vreme creșterea plafonului pentru neimpozitarea pensiilor. În acest sens, parlamentarii liberali au depus un proiect de lege prin care plafonul actual până la care nu se impozitează pensiile (respectiv, 2000 de lei) să crească la 3000 de lei.
• Prin această măsură, peste 3 milioane de pensii nu vor mai fi impozitate. Acest lucru va însemna pensii mai mari în fiecare lună pentru beneficiarii de pensii sub 3 mii de lei. 
• Totodată, pentru pensiile mai mari de 3000 de lei impozitarea se va face doar pentru sumele care depășesc acest prag. Astfel, pentru o pensie de 4000 de lei, impozitarea de 10% se va face doar pentru 1000 de lei, iar persoana va rămâne cu o pensie de 3.900 de lei.
• Proiectul depus de PNL a trecut de Senatul României încă în data de 19 decembrie 2022.
• Astăzi proiectul PNL a fost votat în Camera Deputaților, care este și cameră decizională. Pentru proiectul liberal au votat 277 de deputați, și doar 3 s-au abținut. Niciun deputat nu a votat împotrivă.  Toți cei 68 de deputați PNL prezenți la vot au votat în favoarea proiectului.
• S-a realizat, așadar, pasul necesar ca proiectul de lege să intre cât mai repede în vigoare, astfel încât de el să beneficieze seniorii noștri. 
• Noi, liberalii, am susținut în cadrul Coaliției de guvernare ca majorarea plafonului până la care nu se impozitează pensiile să se facă prin votarea proiectului PNL, și nu prin OUG, așa cum a propus PSD.
• Am susținut că aprobarea măsurii prin OUG conține o serie de riscuri. Rezervele noastre au avut la bază unele decizii recente ale Curții Constituționale a României, care restrâng sfera de reglementare pe calea ordonanțelor de urgență.
• Argumentele noastre au fost auzite de PSD, iar creșterea plafonului pentru neimpozitarea pensiilor s-a realizat prin soluția propusă de PNL în cadrul Coaliției.
• Creșterea plafonului de neimpozitare a pensiilor este o măsură complementară de creștere a veniturilor pensionarilor, realizată anul acesta prin indexare și prin recalcularea tuturor pensiilor.
• Întreg procesul de recalculare, care este parte a noii Legi a Pensiilor intrată în vigoare la 1 septembrie, nu ar fi fost posibil fără efortul și implicarea PNL.
• PNL a susținut procesul de recalculare a pensiilor, asigurând finanțarea costurilor de recalculare și digitalizarea sistemului din fonduri europene (eliminarea dosarelor cu șină și digitalizarea dosarelor). Aceste costuri au fost negociate de PNL pentru a fi prinse în PNRR. Totodată, am introdus obligativitatea pentru oricine e ministru al Muncii să ducă la capăt procesul de digitalizare a sistemului de pensii.
• Este cea mai mare reformă a sistemului de pensii, ale cărei baze au fost puse în anul 2021, cu PNL la guvernare. 
• Noua lege a pensiilor este una eminamente liberală pentru că încurajează munca și contributivitatea. Ea este însă liberală și pentru contribuția pe care a avut-o PNL pe întreg lanțul de implementare:
• noua Lege a Pensiilor a fost lucrată în mare parte în mandatul Ralucăi Turcan;
    Trimite prin e-mail