miercuri, 23 octombrie 2024

Publicat la 10/23/2024 02:56:00 p.m. de

Ce trebuie sa stii despre rasa de caini Pug

Rasa de caini Pug este una dintre cele mai usor de recunoscut. Micii companioni sunt foarte amuzanti gratie aspectului fizic, o fata rotunda si bombata, o coada mica si sucita si un corp mic si indesat.


In acest articol vreau sa-ti prezint mai in detaliu aceasta rasa de caini, comportamentul lor, conditiile de viata si de ingrijire, necesitatile si apoi vei decide singur daca este un partener potrivit pentru tine si familia ta.

Origini

Cainele Pug sau Mops cum mai este numit isi are originea in China medievala. Prin anul 1688, deja apareau si in Europa primele exemplare din aceasta rasa, indeosebi pe la curtile regale.
Spre exemplu, Regina Victoria a fost o mare iubitoare a cainilor Pug, avand nu mai putin de 36 de exemplare din aceasta rasa.

Caracteristici fizice

Rasa a evoluat destul de mult de-a lungul timpului. Daca in secolul al XVI-lea avea un corp mai lunguiet, in prezent cainii Pug au un corp de dimensiuni mici spre medii, foarte compact, un piept dezvoltat, dar si musculatura bine definita.
Capul se distinge prin fata aplatizata si nasul mic. Picioarele cainilor Pug sunt mici, drepte si au o musculatura bine definita, iar umerii sunt usor inclinati spre spate.
Dintii inferiori sunt in majoritatea cazurilor usor deplasati in fata, ceea ce face ca muscatura sa nu fie intotdeauna una uniforma, dar acest lucru nu prea pare sa-i incurce.
Datorita aspectului lor unic si amuzant, cainii Pug sunt o sursa de inspiratie pentru diverse domenii, iar un exemplu este cel al sloturilor video. Vei intalni aceasta rasa frumos reprezentata in slotul The Dog House pe care il poti accesa pe platforma Mr Bit si poti chiar sa incasezi un bonus fara depunere Mr Bit.

Temperamentul

Clubul American Kennel a descris aceasta rasa folosind sintagma “mult in putin”, referindu-se indeosebi la cata energie incape in aceste mici si simpatice animalute.
Cainele Pug tinde sa fie intuitiv si foarte sensibil, dar receptiv deopotriva la sentimentele si starile stapanului si deseori tind sa faca tot felul de nazdravanii cautand atentia acestuia.
Se mai spune despre acesti caini ca se ataseaza foarte mult de stapan si devin un fel de umbra a acestuia, deci vor sta mereu in preajma ta, nu se departeaza si cauta mereu sa iti fie in gratii.

Probleme de sanatate comune

Una dintre problemele comune de sanatate ale cainilor Pug este obezitatea. Unul din 5 caini Pug este diagnosticat cu obezitate.
Acest lucru se intampla deoarece li se ofera prea multa hrana, lucru care evident nu este tocmai indicat.
In al doilea rand, in unele cazuri li se da hrana care nu este tocmai adaptata acestei rase, hrana care nu contine suficiente fibre sau proteine si nu este echilibrata pentru un caine de dimensiuni mici spre medii.
Multi caini dezvolta obezitate pana la varsta de 3 ani ceea ce este o problema majora de sanatate. Cauta sa faci plimbari nu foarte lungi, dar dese cu un caine din rasa Pug daca vrei sa diminuezi riscul obezitatii.
Brahicefalia este o alta conditie medicala care poate sa apara frecvent la acesti caini si, daca le cauzeaza probleme serioase, se poate interveni chirurgical.

Speranta de viata

Un studiu efectuat de catre medicii veterinari din Marea Britanie a aratat ca speranta de viata a unui caine din rasa Pug este de 6-7 ani, in medie.
Prin urmare, cainii Pug traiesc mai putin decat alte rase de caini, chiar rase mici, care au speranta de viata de pana la 12-13 ani.

Pentru cine este potrivit un caine Pug

Catelusii din rasa Pug sunt foarte prietenosi si se ataseaza foarte repede de stapanii lor. Sunt ideali pentru o familie, chiar si cu copii mici, deoarece vor cauta sa se ataseze repede de micutii tai si vor fi foarte afectuosi.
Asadar, daca te gandesti sa-ti iei un caine Pug, trebuie sa fii foarte atent cu modul de hranire si cu plimbarile regulate. Daca n-ai timp de plimbari, poate nu e bine sa-ti iei un caine Pug, deoarece nu prea le place sa fie lasati mult timp singuri in locuinta.
    Trimite prin e-mail