Acest lucru este posibil după ce a fost
achiziționată pentru Blocul Alimentar al spitalului sibian, o linie modernă de
porționare și servire a mesei. Sistemul este compus din: bandă de porţionare a
alimentelor, bain-marie mobil, maşinӑ de spălat vesela tip bandă transportoare,
coşuri pentru maşina de spălat, tăvi termoizolate de transport alimente cu
boluri, farfurii şi capace, cӑrucioare transport tăvi termoizolate, dulapuri
mobile închise cu 2 sau 3 uşi pentru transport alimente la secţiile exterioare,
ş.a.
„Așa cum am promis,
prioritatea noastră este grija pentru bolnavi. Prin introducerea livrӑrii
hranei pacienţilor, în tӑvi protejate termic, cu destinaţie exactӑ pentru
fiecare bolnav în parte, se vor îndeplini cerinţele şi standardele impuse de
HACCP (reprezentând punctele critice de risc ridicat în alimentaţia publică) în
ceea ce priveşte lanţul termic al mâncării gătite, care trece prin toți pașii:
prepararea, porționarea și servirea. Procesul termic al hranei gătite se
realizează prin sistemul de porţionare în tӑvi compacte, cu ajutorul unei benzi
de porţionare, iar mâncarea caldӑ ce urmeazӑ a fi porţionatӑ se menţine la cald
în timpul acestei operaţii, în bainmarie-uri. Acest sistem impune spӑlarea
centralizatӑ a tӑvilor şi farfuriilor care se întorc de pe secţii, într-o
maşinӑ de spӑlat tip tunel, având contact cu apa şi detergentul, minim 2
minute, timp solicitat de normele europene, spălarea se efectuează la 65 ˚C şi
clătirea la 85 ˚C, temperaturi necesare pentru o igienizare corectă. Astfel
realizăm o dezinfecţie termicӑ pe o parte, pe de altă parte şi o dezinfecţie
chimicӑ cu detergenţi profesionali, cu o dozare strictӑ, controlatӑ. Zona de
spӑlare este delimitată, cu acces direct în zona de porţionare, pentru a
implementa un circuit corect. Dezavantajul major existent la caserolele
utilizate în prezent este dat de ciclul de folosință foarte scurt, acestea
devenind deșeuri după prima utilizare”, a declarat managerul Spitalului Clinic
de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”, Florin Neag.
Pentru deservirea acestui sistem de porționare și
livrare a hranei pacienților, este nevoie de un minim de 5 angajați pe tură. În
momentul de față, bucătăria funcționează cu 3 sau maxim 4 angajați pe fiecare
tură. Pentru ca acest sistem nou de servire a mesei bolnavilor să fie
funcțional, vor mai fi angajați 4 muncitori necalificați, după ce consilierii
județeni au aprobat marți, în ședința extraordinară, modificarea și completarea
organigramei și a statului de funcţii ale Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr.
Gheorghe Preda” Sibiu.
Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”
are 453 de paturi și activitatea sa este coordonată de către Consiliul Județean
Sibiu.
Informații utile despre sănătatea
mintală sunt doar la un click distanță, la adresa www.medicina-psihiatrie.ro,
site-ul oficial al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”.
Sibiul ocupă un loc foarte important pe harta psihiatriei din România şi din
Europa, întrucât la Sibiu a fost inaugurat în anul 1863 primul spital de boli
nervoase, fiind primul aşezământ de acest fel din ţară şi din sud-estul
Europei.