luni, 21 octombrie 2024

Publicat la 10/21/2024 06:42:00 p.m. de

Zilele Culturii Maghiare, la Mediaș

Vineri, 18 octombrie 2024, a avut loc ceremonia de deschidere a evenimentului „Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu“. Manifestarea a avut loc în Piața Corneliu Coposu, în prezența primarului Gheorghe Roman, care a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți. Organizatorii au pregătit cu această ocazie expoziția „Geofolk“, conținând peste 3.000 de fotografii cu costume populare din aproximativ 60 de țări din întreaga lume, reprezentând peste 260 de naționalități. Expoziția artistului Botond David, din Odorheiu Secuiesc, a fost prezentată și în alte țări europene, precum Croația și Italia, iar cei interesați au avut ocazia să interacționeze cu autorul exponatelor.


Evenimentul „Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu“ se află la cea de-a 26- a ediție și se va desfășura până în data de 27 octombrie 2024. Timp de 10 zile, în cadrul „Zilelor Culturii Maghiare în Județul Sibiu“, organizatorii au pregătit diverse evenimente culturale: concerte, programe pentru copii, activități creative, spectacole de dansuri populare, concursuri de pescuit și fotbal, Balul Strugurilor, care se vor desfășura în diferite localități din județ: Mediaș, Sibiu, Dumbrăveni, Ocna Sibiului, Copșa Mică, Săcădate, Alma și Șmig.
Este cea de-a 26-a ediție a manifestării, iar opt dintre aceste ediții au fost organizate în perioada în care sunt primar și mă bucur că am reușit să fiu alături de comunitatea maghiară din orașul nostru. Promisiunea mea este aceea că voi susține și în următorul mandat astfel de acțiuni, benefice pentru municipiul Mediaș, a declarat 
Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș.

 La fel ca de fiecare dată, ne pregătim extrem de  mult pentru a organiza aceste zile culturale. Este acum cea de-a 26-a ediție a Zilelor Culturii Maghiare din județul Sibiu și chiar făceam o glumă că jumătate din colegii noștri care lucrează în organizarea acestui eveniment nici nu erau născuți pe vremea când am organizat prima ediție, dar mă bucură faptul că sunt atât de mulți, atât de entuziasmați și că ne ajută la foarte multe lucruri. Expoziția de astăzi prezintă porturi populare din întreaga lume și ne-am gândit să deschidem cu această expoziție deoarece reflectă foarte bine ce înseamnă multiculturalitatea și noi considerăm că trăim într-un oraș multicultural, multietnic, unde maghiari, români, sași și alte naționalități ne înțelegem foarte bine de atâta vreme și putem să petrecem timp prețios împreună, putem să ne bucurăm, să ne distrăm și să participăm la diferite evenimente culturale care să ne binedispună“, a transmis Csaba Orosz, președintele UDMR Sibiu.
    Trimite prin e-mail