În sezonul sărbătorilor de iarnă, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin unitățile sale teritoriale, oferă la vânzare 18.547 de pomi de Crăciun. Dintre aceștia, 13.902 sunt din specia brad, iar alți 4.645 sunt din specia molid sau alte specii de rășinoase.
Majoritatea pomilor de Crăciun provin din culturi specializate, din pepinierele silvice ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, un număr mai mic fiind recoltați din suprafețele de fond forestier regenerate natural, care au o densitate foarte mare.
Direcțiile și ocoalele silvice
din cadrul Romsilva vor onora, cu prioritate, cererile populației, prin
vânzarea directă. Valorificarea către operatori economici se va face numai în
limita excedentului, transmite Biroul de presă al Regiei Naționale a pădurilor -
Romsilva.
Prețurile la achiziția directă, de la ocoalele silvice, depozite sau locurile de recoltare, sunt la același nivel ca cele din ultimii ani, pornind de la 15 lei pentru un pom de Crăciun, specia molid cu înălțimea de până în 1,3 metri, și ajungând la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălțimea între 2 și 3 metri.
Pomii de Crăciun sunt vânduți
la sediile ocoalelor silvice, în special cele din zonele de munte și deal, iar
persoanele fizice au prioritate la achiziționarea acestora.
Ocoalele silvice oferă, la cerere, pomi de Crăciun cu rădăcină protejată sau la ghiveci, care pot fi replantați, o soluție recomandată. Această opțiune include costuri suplimentare.
De asemenea, în cazul în care
unitățile din subordinea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva vând pomii de
Crăciun în piețe sau alte locuri amenajate, costurile de transport, manipulare
și depozitare vor fi incluse, suplimentar, în prețul final de vânzare.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează circa 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Toate pădurile proprietatea
publică a statului dețin certificarea managementului forestier în sisteme
internaționale.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, cu o suprafață cumulată de peste 850.000 de hectare, precum și 12 herghelii de stat.