luni, 13 ianuarie 2025

Publicat la 1/13/2025 03:42:00 p.m. de

Senzații tari în Făgăraș! Sport de lux, HELISKI-ul garantează aventuri spectaculoase

Iubitorii sporturilor extreme își pot lua dozele de adrenalină, în continuare, pe versanții abrupți ai Munților Făgăraș. Sunt transportați cu elicopterul în vârf de munte, de unde coboară pe schiuri sau snowboard, înfruntând pericolele. Sport de lux, Heliski-ul e pentru avansați și mai ales pentru practicanții cu dare de mână. Oferta este făcută de HELISKI Romania, unde activează specialiști în domenii esențiale pentru acest sport periculos.

(Margareta LUPU)

foto: heliskiromania.com


Una dintre cele mai spectaculoase aventuri pe care le puteți încerca, în munții Făgăraș, este HELISKI-ul. Prețurile varianză între 690 și 2460 de euro, în funcție de pachetul selectat, iar senzațiile tari sunt garantate. Aceste ture sunt potrivite pentru schiori/snowboarders avansați de backcountry și freeride. „Cea mai frumoasă experiență din viața mea. Mi-a depășit toate așteptările. Distracție, adrenalină, vibrații bune, petrecere, echipă. O experiență care provoacă dependență“, a punctat Anca, după o asemenea experiență incredibilă. 

Libertate, provocare și aventură. Așa s-ar putea descrie așadar, în puține cuvinte, schiul sau snowboarding-ul cu lansare din elicopter, iar crestele rebele ale Făgărașilor s-au dovedit a fi perfecte pentru așa ceva. Organizatorii promit clipe unice, de neuitat, și posibilitatea de a gusta aventura în condiții de maximă siguranță.

Pachetul minim, de o zi, care costă 690 de euro/persoană, include o noapte de cazare, gustări la prânz pe munte, o zi cu heliski-ul, ghid montan profesionist pentru fiecare grup de 4 persoane și instruire pentru siguranță și avalanșă (teorie).

foto: heliskiromania.com


Pachetul standard costă 2460 euro/persoană și include 4 nopti cazare cu demipensiune și gustare montană la prânz, transferuri aeroport, 5000 m de cădere verticală cumulat pe parcursul a 2 zile pentru heli-ski (aproximativ 2500m / zi în 6 curse; lungimile de cădere pe verticală depind de vreme, nivelul grupului și alți factori care nu țin controlul organizatorilor), o zi meteo cu ghidul montan la dispozitia dumneavoastră pentru schi off-piste sau backcountry, schi-turing și curs de avalanșă, ghid montan profesionist (AGMR/RMGA) pentru fiecare grup de 4 persoane, pachet de siguranță pentru freeride: rucsac airbag pentru avalanșă PIEPS Jetforce, inclusiv lopată, sondă și transceiver pentru avalanșă și curs de siguranță și avalanșă.

Alte pachete conțin circuite de o săptămână, care includ heliski și splitboard touring, dar și vizite în municipiul Sibiu.

foto: heliskiromania.com


Organizatorii se pot lăuda cu o echipă de adevărați profesioniști. Ghizii nu sunt unii oarecare. Unul dintre co-fondatori e austriacul Martin Freinademetz, stabilit de mai bine de 2 decenii la Sibiu, de două ori campion mondial și de trei ori campion european la snowboarding. De-a lungul carierei sale a obținut 35 de victorii în Cupa Mondială. Piloții sunt experimentați și sunt special pregătiți pentru operațiunile de schi cu elicopterul.

Pe lângă faptul că sunt adevărați profesioniști, membrii echipei de ghizi și instructori au învățat temeinic crestele munților, pentru a evita orice fel de incidente nedorite. În timpul sejururilor, ei vor fi sprijiniți și de o echipă de salvare, care lucrează în colaborare cu echipele de salvamont. Turiștii sunt pregătiți pentru a se distra în condiții de maximă siguranță. Organizatorii partidelor de heliski spun că este de preferat ca turiștii care se încumetă la o astfel de aventură să aibă o condiție fizică bună și experiență în schi.

Din echipa care organizează aceste ture fac parte așadar doar profesioniști, printre care și câțiva sibieni: Alături de Martin Freinademetz (co-fondator), din echipă mai fac parte Catri Naicu, Ghid principal (AGMR) și Bogdan Csilag, Consilier de siguranță.

Celălalt co-fondator este cunoscutul Romeo Dunca. În 2007, cu pasiune pentru schiul freeride, curiozitate pentru explorarea munților și dorința de a face lucruri nebunești, a început Heliski România alături de co-fondatorul Martin Freinandemetz. A fost finalist la Raliul Paris – Dakar din 2005. A ajuns la Polul Nord în 2007, la Polul Sud în 2011 cu Coco Galescu și a făcut parte din prima echipă românească care a ajuns pe Vârful Mânașlu din Himalaya, condusă de Horia Colibășanu.

Elicopterul folosit este Airbus H125, echipat cu motorul turboax Safran Arriel 2D, cu 952 CP, singurul elicopter produs care a reușit să cucerească Muntele Everest, după ce a aterizat și a decolat de pe vârf după o pauză de 3 minute pentru a admira priveliștea.

foto: heliskiromania.com


Aventuri estivale

În sezonul estival, aceeași echipă de profesioniști vă oferă alte aventuri, la fel de palpitante: heli-biking, heli-hiking sau we-bike tours. Aceste aventuri sunt disponibile în Munții Făgăraș, în Munții Bucegi și în Munții Godeanu.

foto: heliskiromania.com

    Trimite prin e-mail